移英港人妻子因不懂英語及無麻省打 要求回港否則離婚

255 回覆
75 Like 196 Dislike
係真
日日浸多多少少都會有進步
但前提係你要自己都不斷去學
咪同啲新移民嚟香港一樣,成日投訴喺支那住間屋好大,喺香港就好屈就
唔中意咪走,而家BNO個門檻咁低,實有呢啲人
其實拎F冇咩嘢,最重要有個願意學嘅心態,下下唔識就發脾氣咁蛇都死
英文考試攞A, 同係當地溝通,其實係兩回事, 都係全新適應
所以幾時都話香港最好
香港咪一樣悶....
有幾多個人平時放假真係生活多姿多彩
大把人咪又係柄埋嚮屋企。
好啦,你唔柄埋,香港有咩搞姐?行街睇戲食飯?
香港人去到似支那人,炒貴d樓,發現新大陸咁乜鳩都影,成日投訴想搵人super r著數,見過d人係網上唐人街講過英國無法例唔比佢地炒樓,話自己係帶動英國經濟同幫緊英國
垃圾
神駒叔叔專程去弘揚大灣區本土文化
走難走得咁舒服
早知細個學好啲作文做五毛
住嘅話香港最好
旅行就歐洲無敵
兑現返承諾眾志當選就離開香港
有冇支持收睇神驅生活台?

好正
你睇香港一樣有班on9仔講中文都講到1999, 考試攞F
其實去到外國一樣都係呢啲人
又唔見呢啲中文F會喺香港覺得自己語文差
係架....
我一開波連乜撚野叫cash back都唔識,我以為自己聽錯。
即刻返去google,原來冇聽錯

maccies又係,一開始聽到黑人問號,原來係麥記....

cheers原來係類似thank you

真係要適應。但聽得多就okay架啦。反而果度d人“表面上”唔會因為你英文差笑尻你。當然背後我唔知,但人地起碼肯扮下野
係係係 我傾過扑過啲鬼妹都話CCTOY ON9 知道習近平好嘢
冇麻省打
好多人慣左華人套思維,乜都要贏到儘,乜都要叻過人。接受唔到自己係有唔完美,需要學習/打“下欄”工。
Loo 我都剛剛識
依度好多人first language都唔係英文,都唔會expect 你講到BBC咁
建感離食鬼妹
應該係,除非唔係
咁講真,英國人係好撚假,但起碼你會有動力學習先。
我真係問過當地人,我d英文係咪好撚垃圾,佢地都會答我,your english is perfectly fine
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞