移英港人妻子因不懂英語及無麻省打 要求回港否則離婚

255 回覆
75 Like 196 Dislike
德國同佢以東地區仲難頂,凍,冬天可以去到零下二十度,雪高過架車同大風雪會block哂對外交通
離婚
藍C老婆要離婚隨佢
咪玩

你係學校,你講得差,其他人係會包容你

人哋返工,係工都唔會搵工

就算搵到,人哋都會欺凌你,正如你會笑支那人奇怪口音

職場包容度好低,點同學校

笑撚死
成龍洪金真閪讀過書咩
咪一樣講到
睇有冇心
同埋睇你要求有幾高
學歷低又只識打牌既女人
去到做雞可以創出一片天
德國冬天好好啦,只係陰天同毛毛雨
有幾可會大雪
sorry...
我果科出實習,我一樣係做過野
你可以話student唔同。但其實我地同staff做的野基本上係一樣。係冇人工收咁解
仲有自大、冇學識、冇情趣
所以好多只搵到大陸妹要
冇ge
你冬天果陣,返工個天係黑,放工個天一樣係黑

但世事邊有完美,去得就預左
無麻雀打要返香港

凍都係次要,開暖爐,間屋有禦寒嗰啲設施
成間屋可以暖笠笠
但對於香港成長嘅人要長期困喺屋企
有陽光時間極短甚至有啲嚴重有太陽都係灰濛濛
真係有決心徹底改變個人先適應到
唔係嘅話會覺得生活dry到爆,個人好頹
好容易有心理病
所以有啲英國佬先咁中意瞓草地
學佢哋話齋真係把握天氣享受生活
就係咁 個仔俾你睇累死左

唔係有好多錢嘅人要有咁嘅覺悟
當然你有錢嘅大把方法享受
飛去西葡意玩一個禮拜都得
咁你太太……
我中學死黨當時hkcee英文直頭拎U
佢為咗個女離開香港
肯學肯講,佢老婆幫手操返佢啲英文,係簡唔中要用translate輔助一下
宜家佢根本唔似當年拎U既人
根本睇你有冇恒心去學去改變
其實睇咩工

通常調翻轉
細路講真話就笑你,大人會扮吓野

如果你果份工唔太受英文影響,
啲東歐人印度人勁重口音都無人理

你出到貨咪得
其實大人過去一定辛苦

但有小朋友無得唔挨下
但又要諗下人地果邊工時冇咁長,有多d自己時間。
我就成日唔明話悶,其實悶乜鬼

香港又點樣“唔悶”,商場行來行去又係果d野。
除左食野,香港真係多元化。
但除此之外,香港咪一樣玩來玩去又係果d野

但頂你個肺,香港一出街就逼餐飽,地鐵逼就英國都係咁。但起碼你嚮英國行商場,地方都係大。
香港就頂尻住曬咁,嚮超巿推車仔都好似渣車咁要就來就去。嚮街行都係人逼人
智障學人移民
其實考試同講的確係兩回事。
我有個fd中學已經過左去,幾年後我去探佢,佢英文變到好流利,但佢同一年去考IELTS得5分
岩ge....

講真,唔通過去做談判專家咩大佬
仲有除咗大英博物館打卡友多到喊
好多museum都好好行,仲要如果係學生
直頭可以免費橫行
落街踩單車真係舒服好多
香港市區嗰啲單車徑一比較根本笑話
得閒睇波又有一堆友攞住啤鳩叫鳩嗌
香港地邊有可能,雖然門票價錢係兩個世界

最重要係你肯唔肯變
你唔肯變跟住又話生活得唔開心
咁我只會話你on9跟風抵死
啱丫,叫啲大陸西學好廣東話先諗黎,去大灣區又學好支語先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞