澳門人同香港人有咩分別?

259 回覆
8 Like 68 Dislike
係擺 香港都有人講
昨日澳門 今日香港
昨日澳門 今日香港

人地派晒葡籍 EU

要走隨時拎個喼走得

你呢?
話有錢派所以好好果d真係死垃圾港豬黎
快d過去啦好行唔送

唔止有錢派
無野做 worst case 賭場請人都係澳門人優先
有人包底 咪無人去質疑 政府

當然 養到個人比較單純 懶去思考

最後就俾海一居呢d騙局一野收左唔少人皮
快d過去啦好行唔送

唔止有錢派

海一居唔係買家向發展商買樓花
但係發展商塊地有問題定點俾政府收返
然後發展商交唔到樓
我唔明點解買家會話係政府問題 無太留意呢件事 但我理解係咁
?
快d過去啦好行唔送

唔止有錢派

然後發展商交唔到樓

政府新立法,如果d地過左一個限期未起完,政府就收返幅地。咁個時海一居到期都係成幅爛地咁放係到,所以就rip
快d過去啦好行唔送

唔止有錢派

澳門點都可以有份工做, 點都唔會餓死(香港睇新聞試過有人餓死), 藍卡(外勞撚)就快過20萬, 但澳門總人口得65萬, 交通真係死症, 一般18歲以上點都會有部(老電)電單車代步(even 係中學雞) , 巴士站太密, 路線設計差...

利申:回澳10年
除左廣東話其實好大分別
多好多媚共撚,後生一輩就算係黃絲都唔會明唔會支持港獨
快d過去啦好行唔送

唔止有錢派

然後發展商交唔到樓

其實係有一堆人知會收地都買樓花,諗住發展商可以大到政府比佢續地(塊地批嗰陣用途係編織城)
點知政府揸正黎做
啲白痴就覺得政府應該繼續比地產洽
無可否認 澳門係赤化好嚴重
但據我所知 係非紅底學校入面話返大陸讀書都會比人恥笑奶共
所以年輕一代嘅本土人一般都係反共嘅(00後唔知)
不過人數實在太少 而且澳門人係回歸後先發達
所以想抗爭都無資源
Btw, 旅行自稱香港人嘅澳門人通常都係廢中廢老多(大部分垃圾親戚都是咁),而我識嘅年輕一代就好少會自稱香港人,對澳門嘅歸屬感都唔算差

以前歷史阿sir會抽少少時間講64
數學阿sir同我地講大躍進時期唯一合乎主題既,係死亡數字
現在唔知有冇了
追曬個post, 發現澳門人講野d terms都同香港人有d唔同 同埋我真係冇聽過係擺 請問係咩意思同點用
Btw冇公開試咁澳門人係點入大學?同埋你地識唔識葡文架

「閪擺」?我都唔明

澳門有十間高等院校,高中生會考其中7間,另外3間係在職進修課程嚟

2017之前係各間大學各自搞入學考試,即係你三間志願大學就要考三次試,等放榜先揀

2017年,有四間大學搞聯考,即係要考另外3間都要自己去考多3次試

澳門中學分兩種,教會學校同左仔學校,左仔學校係完全唔教葡文,我只係識葡文嘅「先生」「小姐」點講,根據2011年人口普查,澳門識葡文嘅得1.3萬人,澳門有54萬人

閪擺我覺得閪到出哂面 擺黎擺去
閪人既別稱

大學的話 能走則走
我想知澳門人日常娛樂除左賭仲有乜
商場少公園少 又極少見娛樂設施
究竟佢地平時放假會去邊同做乜
定係我行錯區 點解次次都淨係行同食

係冇既,正常都市人生活囉,係少商場
不過有樣野我都幾肯定
澳門鞋店衫店(大牌子)都係食香港既貨尾
我都想知香港人平時有咩做

主題公園 唱k 睇戲 打機 shopping
粗口唔同 澳門有個粗口 「係擺」

咁點解澳門人去到外國會話自己係香港人

上次去日本 識左個澳門人 一開始傾佢話佢都係香港人 傾落都發現佢言行間有d古怪唔似香港人口吻
臨走個日問佢住邊 遲下返到香港可以約食飯 佢先話自己係澳門人

香港人表示廿幾年冇聽過人講係擺

冇 做左廿年人都冇聽過 香港都係叫西人/你好撚西

冇 做左廿年人都冇聽過 香港都係叫西人/你好撚西

叫傻西就最多
澳門妹會唔會西口西面先?
澳門妹會唔會西口西面先?

識親條澳門妹都中上
香港人表示以為微辣d女=澳門妹

真係咁出名嗎 我自己都少睇
講野方面會有唔同
例如香港人會講'果條友 果邊'
澳門人會講'戈條友 戈邊'
香港人講擦膠 澳門人講膠擦
老一輩既澳門人可能會有少少由葡文演變成既用語
例如話人大隻會話人好'科' 源自葡文forte

澳門人講lu邊

「撈」邊呀

真係咁出名嗎 我自己都少睇

我有睇
澳門人上YouTube有乜睇
多唔多澳人睇Bomba
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞