澳門人同香港人有咩分別?

259 回覆
8 Like 68 Dislike
澳門年年派錢,澳門人人人有份
香港??做港豬就你有份

澳門派錢 唔知頭唔知路就羨慕
俾你住澳門就唔會覺得咁過癮

Agger
住澳門真係悶撚到戇鳩
玩嘅性質住一兩日都還好
長住生活我真係寧願死

其次係澳門人啲心態
奴才格到不得了 仲衰過香港啲廢中廢老

澳門人好鐘意成日話政府邊樣唔好,到有人為個樣野示威就話個d人搞搞震
係似,但某啲價值觀好唔同
澳門人上樓同公屋點樣???
澳門窮極有限
講野方面會有唔同
例如香港人會講'果條友 果邊'
澳門人會講'戈條友 戈邊'
香港人講擦膠 澳門人講膠擦
老一輩既澳門人可能會有少少由葡文演變成既用語
例如話人大隻會話人好'科' 源自葡文forte

澳門人講lu邊

得啖笑 未聽過有人講LU邊

你後生姐,呢代無人講啦
以前土生咪有人講
澳門有錢派點都好過香港
樓價又平啲

我都想移民澳門

悶到你痴線
香港勝在有連登
講野方面會有唔同
例如香港人會講'果條友 果邊'
澳門人會講'戈條友 戈邊'
香港人講擦膠 澳門人講膠擦
老一輩既澳門人可能會有少少由葡文演變成既用語
例如話人大隻會話人好'科' 源自葡文forte

澳門人講lu邊

得啖笑 未聽過有人講LU邊

澳門人?
澳門妹靚好多

咪一撚樣
澳門其實好鄉下
樓又舊
人又無尼貴氣
係無支那蝗咁污漕
大部分都差唔多,可能大家受住同一批傳媒影響。因為澳門無傳媒
大部分都差唔多,可能大家受住同一批傳媒影響。因為澳門無傳媒

澳門有,日日睇黨報咁解je
澳門冇人叫獨立
澳門人咪大陸人
次次一落船都有種返大陸嘅感覺
澳門神奇嘅地方係,你同D後生相處你係會覺得同香港人完全冇分別。
但一講到政治 信我,一分鐘後你地就會絕交
係澳門有親戚,所以都幾熟澳門d野

澳門太細,好悶無咩做,商場來來去去得賭場個幾個,電腦電子野仲要特登過黎香港買先齊
去多過三日已經差唔多行晒,開始會覺得無野做
另外澳門交通都好差下,市區成日塞車,行路有時仲快過車
d巴士又多站又兜又多人又逼又無位坐,明明勁近都可以搭勁耐仲要用埋晒d大陸車chok到死,同埋澳門人係唔習慣排隊上車所以一有車就要同人逼上去
條輕軌起左十幾年都未起好仲要得氹仔,市區傾足十年都未傾掂
過左十點成個澳門8 9成鋪頭都收晒鋪,所以太夜係澳門基本上唔洗旨意搵到野食,節日假期又係大部份餐廳唔開,結果一節日麥當勞反而係特别多人
另外嗰邊d人大部份對香港都係持藍絲思想,後生到老一輩都係,上次旺角魚蛋事件澳門d親戚係100%屌示威者,平時睇cctvb成班親戚都係咁讚保皇屌非保皇
周圍都係大陸人,講普通話比例一定比香港高好多,搭巴士總係有一班講普通話既人,市中心更恐怖,基本上8成都唔係本地人全部講普通話,公屋就同香港d新公屋差唔多,大陸人為主
因為澳門太少野做,所以珠海可以話係澳門人最常去玩既地方,差唔多當係第二個屋企,有唔少野甚至一定要去珠海先有(eg.主題公園),一係就黎香港但遠過珠海船飛又貴,珠海由澳門半島去搭的士十分鍾就到關口

好既地方係
每年9000
人既節奏比香港慢好多
對窮撚既保障比香港好得多,所以澳門窮人會好過香港窮人好多
澳門d葡國菜好多都好食
搭巴士全民兩蚊
每年有賽車睇
居屋(澳門叫經屋)極平但都唔細
乜都有資助,全民福利好同多
無公開考試
做公務員又hea又高人工過香港

漏左
澳門最多人睇嗰份報紙澳門口報係文匯大公level黎,免費電視台得一個,新聞又喉舌黎,基本上已經無晒新聞自由

再加一間起十年都起唔到出黎ge醫院,另加一個大過機場ge碼頭, cap 水cap到暈

依家有公開試但無香港咁大壓力,不過迫人學殘體字,仲美化佢叫規範漢字,咁樣指鹿為馬都得,死唔死啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞