澳門人同香港人有咩分別?

259 回覆
8 Like 68 Dislike
澳門人上YouTube有乜睇
多唔多澳人睇Bomba

Bomba以前都會睇嘅
而家要收錢 不了

Btw澳門人睇嗰個youtube咪又係同一個YouTube
都係睇普通香港人睇嗰啲㗎啦
你覺得會有咩唔同
追曬個post, 發現澳門人講野d terms都同香港人有d唔同 同埋我真係冇聽過係擺 請問係咩意思同點用
Btw冇公開試咁澳門人係點入大學?同埋你地識唔識葡文架

「閪擺」?我都唔明

澳門有十間高等院校,高中生會考其中7間,另外3間係在職進修課程嚟

2017之前係各間大學各自搞入學考試,即係你三間志願大學就要考三次試,等放榜先揀

2017年,有四間大學搞聯考,即係要考另外3間都要自己去考多3次試

澳門中學分兩種,教會學校同左仔學校,左仔學校係完全唔教葡文,我只係識葡文嘅「先生」「小姐」點講,根據2011年人口普查,澳門識葡文嘅得1.3萬人,澳門有54萬人

閪擺我覺得閪到出哂面 擺黎擺去
閪人既別稱

大學的話 能走則走

好似係讀系擺
澳門大學 不了
係外地讀緊
利申:澳門人
澳門有錢派點都好過香港
樓價又平啲

我都想移民澳門

悶到你痴線

有錢阿,你住邊太空都唔悶,冇錢,你住成個地球都悶
有歐盟居留權 同 冇歐盟居留權 既分別

都唔係個個澳門人 真係有葡國護照十萬都唔知有無

大把香港人其實都有,例如我,兩地人,係香港出世,老豆澳門,所以有葡籍,唔係得澳門人有葡籍架

就算有,有幾多人識流利葡文,去到葡萄牙會生活到,2011年人口普查統計,澳門得萬零人識講流利葡文

只係識英文(仲要唔順暢)去歐州旅行就得,邊會生活到,邊會有人請,要記住,歐洲係得英國講英文

仲有唔洗諗英國,英國就係唔想收難民先脫歐

大把歐盟地方講英文啦

大把香港人其實都有,例如我,兩地人,係香港出世,老豆澳門,所以有葡籍,唔係得澳門人有葡籍架

一定唔只十萬人有
反正十年之後都要訓街,唔需要分咁細
好唔鍾意澳門人咩都唔出聲戈種心態

戈你老母
係澳門有親戚,所以都幾熟澳門d野

澳門太細,好悶無咩做,商場來來去去得賭場個幾個,電腦電子野仲要特登過黎香港買先齊
去多過三日已經差唔多行晒,開始會覺得無野做
另外澳門交通都好差下,市區成日塞車,行路有時仲快過車
d巴士又多站又兜又多人又逼又無位坐,明明勁近都可以搭勁耐仲要用埋晒d大陸車chok到死,同埋澳門人係唔習慣排隊上車所以一有車就要同人逼上去
條輕軌起左十幾年都未起好仲要得氹仔,市區傾足十年都未傾掂
過左十點成個澳門8 9成鋪頭都收晒鋪,所以太夜係澳門基本上唔洗旨意搵到野食,節日假期又係大部份餐廳唔開,結果一節日麥當勞反而係特别多人
另外嗰邊d人大部份對香港都係持藍絲思想,後生到老一輩都係,上次旺角魚蛋事件澳門d親戚係100%屌示威者,平時睇cctvb成班親戚都係咁讚保皇屌非保皇
周圍都係大陸人,講普通話比例一定比香港高好多,搭巴士總係有一班講普通話既人,市中心更恐怖,基本上8成都唔係本地人全部講普通話,公屋就同香港 d新公屋差唔多,大陸人為主
因為澳門太少野做,所以珠海可以話係澳門人最常去玩既地方,差唔多當係第二個屋企,有唔少野甚至一定要去珠海先有(eg.主題公園),一係就黎香港但遠過珠海船飛又貴,珠海由澳門半島去搭的士十分鍾就到關口

好既地方係
每年9000
人既節奏比香港慢好多
對窮撚既保障比香港好得多,所以澳門窮人會好過香港窮人好多
澳門d葡國菜好多都好食
搭巴士全民兩蚊
每年有賽車睇
居屋(澳門叫經屋)極平但都唔細
乜都有資助,全民福利好同多
無公開考試
做公務員又hea又高人工過香港

羨慕

如果鐘意日日剩係做野同食住訓,放假hea同不問世事,咁先岩你

點解澳門又係地少人多 又多中國人
但可以冇土地問題 ?
昨日澳門 今日香港

人地派晒葡籍 EU

要走隨時拎個喼走得

你呢?

成日話走走走

歐洲有賭場收落澳門人做派牌? 定係諗住一世係唐人街洗碗切叉燒啊?
昨日澳門 今日香港

人地派晒葡籍 EU

要走隨時拎個喼走得

你呢?

成日話走走走

歐洲有賭場收落澳門人做派牌? 定係諗住一世係唐人街洗碗切叉燒啊?

香港人有技能冇外籍
澳門人有外籍冇技能

澳門太細,好悶無咩做,商場來來去去得賭場個幾個,電腦電子野仲要特登過黎香港買先齊
d巴士又多站又兜又多人又逼又無位坐,明明勁近都可以搭勁耐仲要用埋晒d大陸車chok到死,同埋澳門人係唔習慣排隊上車所以一有車就要同人逼上去
過左十點成個澳門8 9成鋪頭都收晒鋪,所以太夜係澳門基本上唔洗旨意搵到野食,節日假期又係大部份餐廳唔開,結果一節日麥當勞反而係特别多人
另外嗰邊d人大部份對香港都係持藍絲思想,後生到老一輩都係,上次旺角魚蛋事件澳門d親戚係100%屌示威者,平時睇cctvb成班親戚都係咁讚保皇屌非保皇
周圍都係大陸人,講普通話比例一定比香港高好多,搭巴士總係有一班講普通話既人,市中心更恐怖,基本上8成都唔係本地人全部講普通話,公屋就同香港 d新公屋差唔多,大陸人為主
因為澳門太少野做,所以珠海可以話係澳門人最常去玩既地方,差唔多當係第二個屋企,有唔少野甚至一定要去珠海先有(eg.主題公園),一係就黎香港但遠過珠海船飛又貴,珠海由澳門半島去搭的士十分鍾就到關口

好既地方係
每年9000
人既節奏比香港慢好多
澳門d葡國菜好多都好食
搭巴士全民兩蚊
每年有賽車睇
無公開考試

羨慕

如果鐘意日日剩係做野同食住訓,放假hea同不問世事,咁先岩你

但可以冇土地問題 ?

公屋都要起係焚化爐旁邊, 啲人重要話好, 垃圾媒體吹奏
城市規劃可以話冇
基建更係垃圾
土地問題應該嚴重過香港

不過上一代買樓好易, 後生多係痴屋企住

利申:ME :(

好既地方係
每年9000
人既節奏比香港慢好多
澳門d葡國菜好多都好食
搭巴士全民兩蚊
每年有賽車睇
無公開考試

羨慕

但可以冇土地問題 ?

邊個同你講冇土地問題

好既地方係
每年9000
人既節奏比香港慢好多
澳門d葡國菜好多都好食
搭巴士全民兩蚊
每年有賽車睇
無公開考試

羨慕

但可以冇土地問題 ?

邊個同你講冇土地問題

澳門樓一樣貴到仆街
連登果然係小學雞論壇
一年9000就想做澳門人
一年9000除開一個月都冇1000
你澳門搵唔搵到香港咁高人工

我同你講係高過你

賭場包3餐加無限野飲仲有下午荼慳唔少

個大把係有幾大

計埋澳門香港人 ,廿零萬 左右啦

個大把係有幾大

計埋澳門香港人 ,廿零萬 左右啦

畢竟葡籍可以一代傳一代,唔似bno ,仔女都冇,唔申請又冇,葡籍只要係澳門198幾年前出世,冇申請過,而家都仲可以申請
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞