澳門人同香港人有咩分別?

259 回覆
8 Like 68 Dislike
成日見啲澳門人同支那人一齊係fb屌香港人 反而好少見澳門人屌支那人

因為香港人成日去到澳門扮大支野 多多要求但又唔係有錢

好多時係見澳門人屌佔中廢青 佔中果排佢地同支那人真係同氣連枝

重有dq嗰排
乜撚野侮辱民族
六四又唔見咁上心

Btw話樣野你地知
本來歐文龍同離保法重有一億事件澳門人自己都wfc
你地啲週刊報導完就個個上哂心
所以你地啲主流媒體吹咩風 澳門就吹咩風
成日見啲澳門人同支那人一齊係fb屌香港人 反而好少見澳門人屌支那人

好多時係見澳門人屌佔中廢青 佔中果排佢地同支那人真係同氣連枝

重有dq嗰排
乜撚野侮辱民族
六四又唔見咁上心

Btw話樣野你地知

唔講唔知 點解咁留意咁信香港傳媒呢咁
澳門神奇嘅地方係,你同D後生相處你係會覺得同香港人完全冇分別。
但一講到政治 信我,一分鐘後你地就會絕交

agger
表兄弟澳門人
當年同我講:點解你地要搞搞震玩對抗
就知道唔可以同佢有更深ge交流

重有dq嗰排
乜撚野侮辱民族
六四又唔見咁上心

Btw話樣野你地知

唔講唔知 點解咁留意咁信香港傳媒呢咁

澳門冇野睇 澳日唔會報,其他報紙冇人睇
個電視台用黎擺
不了
澳門人已經被支化

香港都就快

大部份澳門人樂意被支化
我諗真香港人唔係既

澳門人心態 多一事不如少一事
鍾意忍讓 覺得船到橋頭自然直
唔偏向揾解決方法 怕改變

十分認同
澳門社福界 比 香港社福界 仲sup 9
澳門人已經被支化

香港都就快

大部份澳門人樂意被支化
我諗真香港人唔係既

澳門人心態 多一事不如少一事
鍾意忍讓 覺得船到橋頭自然直
唔偏向揾解決方法 怕改變

十分認同
澳門社福界 比 香港社福界 仲sup 9

Detail?
去澳門見到唔少舖頭仔開著支那遭殃新聞台嚟睇
10年加埋拎咗9萬

抄牌一個月三張左右每次200-400
你可以計計其實冇乜用

同埋泊車費同養車錢又加到痴撚線,想迫你班人唔揸車但又唔撚知d巴士差唔多唔係人坐

坐得掂澳門巴士表示對全世界公共交通都唔驚(印度/支鐵除外)平衡力超好

澳門d巴士真係好垃圾
路線亂又兜,條條線都勁多人搭但全部單層細巴士,勁少位多數要企,d大陸車本身又chok加埋司機個個揸得好唔穩定,落車之後好次做左次運動咁

以前用日本車英國車個年代係幾ok
新福利嗰啲都算四四正正咁

感覺上幾年前俾咗綠巴做之後直頭一敗塗地
隔幾年冇搭,屌佢變撚晒過山車
啲大陸司機直頭亂嚟,搵隻狗揸都安全過佢
更加唔好講批大陸車,直頭慘不忍睹
又chok,啲迫力又唔掂
屌你有無去過澳門
聽佢地講嘢口音就唔同啦
定係你本身就唔識粵語講得衰以為岩
有歐盟居留權 同 冇歐盟居留權 既分別

都唔係個個澳門人 真係有葡國護照十萬都唔知有無

就算有,有幾多人識流利葡文,去到葡萄牙會生活到,2011年人口普查統計,澳門得萬零人識講流利葡文

只係識英文(仲要唔順暢)去歐州旅行就得,邊會生活到,邊會有人請,要記住,歐洲係得英國講英文

仲有唔洗諗英國,英國就係唔想收難民先脫歐
追曬個post, 發現澳門人講野d terms都同香港人有d唔同 同埋我真係冇聽過係擺 請問係咩意思同點用
Btw冇公開試咁澳門人係點入大學?同埋你地識唔識葡文架
追曬個post, 發現澳門人講野d terms都同香港人有d唔同 同埋我真係冇聽過係擺 請問係咩意思同點用
Btw冇公開試咁澳門人係點入大學?同埋你地識唔識葡文架

「閪擺」?我都唔明

澳門有十間高等院校,高中生會考其中7間,另外3間係在職進修課程嚟

2017之前係各間大學各自搞入學考試,即係你三間志願大學就要考三次試,等放榜先揀

2017年,有四間大學搞聯考,即係要考另外3間都要自己去考多3次試

澳門中學分兩種,教會學校同左仔學校,左仔學校係完全唔教葡文,我只係識葡文嘅「先生」「小姐」點講,根據2011年人口普查,澳門識葡文嘅得1.3萬人,澳門有54萬人

就算有,有幾多人識流利葡文,去到葡萄牙會生活到,2011年人口普查統計,澳門得萬零人識講流利葡文

只係識英文(仲要唔順暢)去歐州旅行就得,邊會生活到,邊會有人請,要記住,歐洲係得英國講英文

所以脫歐=葡國護照廢左一半武功

根據領事館數據好似係十六萬幾
其實唔計外勞有三分一人有都唔算話少
澳門神奇嘅地方係,你同D後生相處你係會覺得同香港人完全冇分別。

後生果代
仲叫有蘇嘉豪頂住
人地年年有錢派
話有錢派所以好好果d真係死垃圾港豬黎
快d過去啦好行唔送
無可否認 澳門係赤化好嚴重
但據我所知 係非紅底學校入面話返大陸讀書都會比人恥笑奶共
所以年輕一代嘅本土人一般都係反共嘅(00後唔知)
不過人數實在太少 而且澳門人係回歸後先發達
所以想抗爭都無資源
Btw, 旅行自稱香港人嘅澳門人通常都係廢中廢老多(大部分垃圾親戚都是咁),而我識嘅年輕一代就好少會自稱香港人,對澳門嘅歸屬感都唔算差

愛爾蘭 馬耳他都係英文圈

後生果代
仲叫有蘇嘉豪頂住

利申澳門人娶香港人

蘇呢條友
乜都反對,對佢冇乜好感

政治方面,我覺得好微妙
以前我係黃絲,同好多香港網民滿腔熱誠
當幾年前獲得而家既工作身份之後就真係會會慢慢變藍絲
唔知係政治氣候定人性問題
無權無勢時好想社會改變,但當自己做左既得利益者就唔想社會改變
只能講擁護自己既利益係好正常

後生果代
仲叫有蘇嘉豪頂住

利申澳門人娶香港人

蘇呢條友
乜都反對,對佢冇乜好感

政治方面,我覺得好微妙
以前我係黃絲,同好多香港網民滿腔熱誠
當幾年前獲得而家既工作身份之後就真係會會慢慢變藍絲
唔知係政治氣候定人性問題
無權無勢時好想社會改變,但當自己做左既得利益者就唔想社會改變
只能講擁護自己既利益係好正常

蘇家豪有時係過左火,但欣賞佢有勇氣係澳門咁ge社會企咁前
今年如果垃圾會佢係名單第1都可能投佢
對澳門人既感覺黎自微辣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞