[數撚圍爐區] 祝手巴日日無工開, 想出紙永遠失敗 (54)

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
你有冇落手train過行過求其一個NN
唔馴理解 只係講落手
麻煩野咩都library做晒 你決定architecture同餵data
Prod data既準備由data engineer呢個role去做
Data scientist決定點樣由data變outcome出黎
當然啦title不嬲都係mix做一碟 你個title係engineer/scientist 唔多唔少要做埋另一個role既部分野

例子啦 假設而家係一間eshop 腦細想由客戶數據拎insight
Data engineer就要負責將raw data整理好格式交比下游同事 例如講緊將客戶既購物記錄 轉做以商品種類去分類 成個csv/db table咁交出黎
又例如要收集啲新既數據咁 客戶瀏覽商品所用既時間咁 都係data engineer實現點收集

而data scientist就拎住啲data 諗個arch出黎 去做腦細想要既prediction 或者鳩試唔同既arch
例如拎住以前啲客戶 佢地瀏覽唔同商品所花既時間 同埋最後實際買左咩 咁去train個NN
咁以後就可以用個NN 當有客戶瀏覽緊商品個時 提供佢實際上大機會會買既商品既廣告
諗data既use case 同埋真係揼/鳩試個model出黎 就係DS既工作
無話唔駛識吹水
問題係佢手感都無 吹條毛

利申 無手感 所以唔係做緊data 但知少少data個分工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞