[數撚圍爐區] 祝手巴日日無工開, 想出紙永遠失敗 (54)

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
我特別唔用/member,警惕世人

如果係德國移民局續簽viss:
1. 寫email/實體信申請,唔會有任何網上system比你attach document/ set up account。同時基本可以假設所有email 已讀不回

2. 你send完所有唯一正本,然後等兩三個月已讀不回,你唔知佢係咪process緊你個application,定係唔記得咗

3. 你會等到唔耐煩,然後打電話去問,但首先電話唔會打得通。就算打得通,你都唔可能聯絡到處理你單case果個officer,接線果個話佢唔係responsible person 無能為力

4. 於是你親自到office搵佢,但喺門口會比security guard擋住,要有appointment先比你入。但只有處理你單case果個人先可以比appointment你,而問題係,你聯繫唔到佢,所以唔會拎到appointment。(呢一點部分城市可以網上約appointment,但covid過後而家好多城市都關左個system)

5. 簽證就快到期了。你請了個律師去聯絡移民局。幾日後終於有回應。Oh,原來你仲要 send埋中學diploma,which 從來冇任何資料/法律話需要呢份文件,純粹係個officer自己想幻想出黎,突然想睇埋。

6. ok,無啦啦request一份冇寫明話要嘅文件,你接受了。但點解唔三個月前直接 email同我講?明明單聲一句就解決到同speed up到個程序

7. 你欣喜雀躍地send了文件,以為解決了。點知而家先係惡夢嘅開始。因為又係已讀不回了。你等了一個月,send了十萬次email,打了十萬次電話,石沉大海。於是叫律師寫信過去,oh,原來佢想要埋你小學diploma

8. 如是者loop了幾次後,你visa過期了,你份工因為咁而冇左。但佢地issue左張暫時延長證比你,直到visa application完結,你都可以留係德國。

9. 因為你冇左份工,job visa唔批, 改為批你job seeking visa。一定時間內搵唔到工就要走

10. 幾經努力,你搵到份工了,又再apply job visa。如果你繼續唔好彩,就要重複 1-9個步驟。是的,一個officer小薯係可以arbitrarily against all the laws 將你嘅努力得來嘅residence right全部抺殺

11. 你好憤怒,想控告移民局,但律師告訴你,從來沒有成功案例。They can always get away with it.

德國移民局最大問題係(1)inaccessible,你永遠無法得知申請進度。有問題可以唔通知你,拖到你visa過期 。因為冇網上system/account,你甚至連佢地收唔收到你嘅application都唔知。而且你冇咩機會可以同responsible person溝通,你連知道自己有咩溜左冇交嘅權利都冇 。電話打唔通,email唔覆,親自上門都唔比。(2)inconsistent,唔同職員處理你單case,係會有唔同準則/要求/文件。同時就算你符合法律所有要求,佢失職記錯野 revoke你visa (呢樣經常發生)你都追究唔到。(3)unaccountable全部好似香港警察咁有免罪金牌。
例如?
佢上文下理有refer P as a set 同埋係想講set of function with certain property?
我覺得係個條友1999咁abuse notation同language
係條友1999而唔係CS1999
都有既 比較關乎作者熟啲咩數學工具事 而唔太係CS有個統一圍內terminology
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞