[黃埔花園]爆鹹水浸埋部lift點算好?

400 回覆
207 Like 6 Dislike
最明顯嘅係
lift門sensor
重量sensor
本身行一層變行16層
裝修唔係有買裝修保險咩?應該有第三者保險
不過十幾萬買個教訓都ok。。
通常鹹水喉喺屋外面大廈外牆就當係公家,試過之前搭棚偷雞裝一個俾管業處樓下望遠鏡睇到紅色即刻要搭棚拆返
爆水喉啲水流好快架
哇!無零件都整到?
夾硬開返lift得唔得
爆喉水壓高到噴出嚟,去水去唔切
門吸咀低,斜水唔夠,噴既方向,各樣因素。
水浸𨋢我見過一次,個保安驚到仆街
破財搭棚都唔平
咁細個掣都見到應該有人督灰
屋企之前試過爆,好彩屋企有單車內胎,剪開佢當水喉疏導啲水去企缸諗返起真係嚇撚死
有零件,也可以去拆咗其他棟樓嘅換上去頂住,前提係你屋苑夠大,
所以平時俾間 房 我哋放後備零件係好重要,機械野可以整,但係電子板就隨時要歐州日本空運過嚟。
冇油白色,中原一點紅俾佢睇到冇計
咁其他棟都要停lift?
就你所見,其實爆鹹水浸lift常唔常見?
最嚴重嘅狀況係點
見到又識救就好彩
我都買定洗衣機去水喉同吸水沙袋備用
希望用唔到
聽個業主講話裝修公司買果份保險唔包屋外,唔太清楚.
本來諗住搵吸塵機喉,發現用撚晒手提吸塵機之後掉撚咗,當時都好後悔
呢啲情況應該迫佢比OT先開工啦
佢仲急過你
唔肯畀OT佢自己落手做囉
但唔知你人工本身有冇包埋你要OT啦
可摸以唔自爆
Water Damage 一般10-15% of loss
換一架lift百幾二百萬,未計浸到人哋單位,墊底都要十幾廿萬起跳
咁大單,你估準買家儍嘅?
16樓無野好嫁 八成單位都漏水
O記平lift係因為之後保養咬死你,美國佬公司收購成堆lift仔公司,最後都係想拎盡市場佔有率,然後就任佢加
你一棟樓有3部機,而家唔齊料維修,地下大堂上百個業主望住你,隔離停咗1部仲有2部用,你唔整就全部人行樓梯,經理由你決定整唔整,唔整我而家就走,第二日先算。

淡水比較常見,咸水多數係舊樓比較多,一年未必有一次
最嚴重咪停幾個月,
維修只係整返D安全野& 必要功能,之後都係要大维修,好多大廈見行到機 就即刻反面。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞