聯合國世界糧食計劃署指Elon Musk貢獻2%財產足以令4,200 萬人脫離饑荒

417 回覆
31 Like 1210 Dislike
我覺得 Elon 真係睬佢地都傻

反正佢又唔係左膠陣營
全部送上黑洞
捐左過去咪又係比d官食哂
汶川地震捐左d錢去左邊,香港人都好清楚
啲錢根本佢哋自己袋,製造飢荒
咁就要幫班生番架啦
如果唔捐錢比吸血鬼慈善機構(伸出援手),果4,200 萬人真係喪命之後,咪已經脫離咗饑荒囉
Problem solved
現代糧食人道危機主因係人口過剩, 天災人禍只係誘因
傳統上經常有糧食問題地區I.e 海地 阿富汗 中非等等,人口過剩問題都係依啲國家主要問題,太多人令到國家資源分散,大量失業人口,加上基建支持唔到咁多人口產生安全同衞生問題,過往NGO 只集中解決糧食而忽略人口控制令到人口急增,長遠令個啲國家無力解決自身問題,直接引致不停發生人道災難,所以而家NGO 唔解決人口問題只係永續人道災難
https://qz.com/africa/1399538/africas-population-growth-needs-to-slow-to-beat-poverty/amp/
elon musk會睬你先算
喺美國任職教授嘅尼日利亞黑人會諗住提高非洲年輕女性就學率去撳住生育率,但係最理想都要預2100年先將人口封頂
咁搞法除非真係成個美國搬過去,如果唔係人道災難呢家嘢有排嘆
咁講好似好黑心
而家世界人口已經太多
幫得多佢哋咪生得仲多資源都係會唔夠
貢獻俾你班廢柴有咩用
啲錢畀你用晒咪又係等死
貢獻俾你都係浪費
唔會諗點樣生產 就係諗住點樣消費
畀幾多錢你都係晒鳩氣
唔殖民就冇可能解決到
買核彈炸鳩左非洲佢,我第一個夾錢
根本黑皮種就係垃圾,留返一日百幾十圈養,攞嚟做研究已經夠晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞