聯合國世界糧食計劃署指Elon Musk貢獻2%財產足以令4,200 萬人脫離饑荒

417 回覆
31 Like 1210 Dislike
太天真
大國之間一定傾唔掂利益分配
有時軍閥嘅存在反而有利聯合國五強嘅利益
例如 越戰嘅時候美國扶助朗諾將軍係柬埔寨發動政變,俄羅斯依家幫緊敘利亞嘅巴沙爾,仲有中國視北韓政權為美國影響力嘅緩衝國
以上例子只係冰山一角

至於非洲,真係有好多混戰係冇中美俄利益,純粹佢哋自己內戰
不過唔少戰亂係鄰國插手打代理人戰爭,地區大國會支持親自己嘅派系,而中美俄一樣可以從中賣軍火發揮影響力

其次維和任務唔係咁容易
不對稱戰一樣可以搞到你死過千人,到時節損咁多人命同錢,邊國國家肯埋單?國際政治係講利益,唔係做善事,無利可圖仲要賠錢嘅蝕本生意冇人肯做

你有冇睇過黑鷹15小時,美國係索馬里捉個軍閥都死咁多人,事後美國撤出索馬里,仲有阿富汗戰爭美國維和左廿年都失敗就知道就算世界軍事第一嘅美國投入巨額資金,維和都未必一定成功
多鳩餘啦
啲窮國政府好多都唔係真係咁窮
係貪曬/無諗過理啲窮撚
根本問題都解決唔到俾幾多錢都只係倒錢落海
要啲唔關事嘅人幫啲關事又唔撚做嘢嘅人執屎
唔有無睇新聞架,攞午餐肉同難民換就得
90%行政費
Elon musk:不了
香港只係變獨裁 唔係由發達地方變成第三世界
南非殺人率仲高過打緊仗果陣既阿富汗 班黑人無得救
全世界得四千幾萬人飢餓
其實又真係幾少...
有錢人要做嘅唔係捐錢,而係去當地經商、設廠、殖民,將西方嘅良好文化帶入去

長貧難顧啊老細
共同富裕
人哋Elon Musk 要用賺到的錢實現人類火星夢
到時送晒啲非洲窮民去火星開發
饑荒問題徹底解決
環境教育政治問題
有啲地方種條草都難過你種田
魚都唔見條
9成9人0教育水平,字都唔識多隻
當然好多依啲非牟利組織都係cap好多水
但唔好講到咁撚易幫個啲人
黑鬼馬都有啦豬肉獎
想睇elon musk真係捐 睇下佢地有無吹大
馬雲有1500個億,中國13億人口,馬雲每人分一億給中國人,那麼中國13億人口都是億萬富翁了, 中國以後再沒有窮人了,而馬雲1500億分出13億後馬雲還有1487億,馬雲還是中國首富。
有冇諗過殖民帝國點解會瓦解?
人地走梗係有原因,你估戰後英法葡西唔想keep住佢啲殖民地?

有冇聽過阿爾及利亞戰爭,就係財政同軍事上維持唔到先要撤走,你依家叫佢地返去重演一次失敗?
嘩,共同富裕國際版
聯合國世界糧食計劃署=叫人捐錢
佢曲線
On9左膠基構
老馮一定要捐㗎?
學埋中共玩共富
好厚面皮
佢咪就係咁既意思
共產囉
叫 Elon Musk 研究下係非洲耕田仲好
橫掂佢成日都話要開發火星
用啲錢做太空研究

再射哂啲非洲人上去
夠搞400場非洲魷魚遊戲了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞