GK/雕像討論區(4)

1001 回覆
5 Like 20 Dislike
https://www.toy-people.com/?p=58495

到底咩係GK?
可以睇咗以上條Link先

亦都有人概括有版權嘅叫雕像;
無版權嘅叫GK。

到底邊啲先有版權?
其實有好多工作室都有開訂同搵廠整GK賣。
大部分都無版權,質素就要視乎工作室。
有版權既唔算多,因為就算同一套漫畫版權都有細分,同埋要不斷續約,而且價錢不非。
最底會有一啲版權工作室介紹。

我亦都聽過好多師兄話GK不外如是,原來佢地係睇完信和用膠盒包裝既大膠「GK」,其實個啲完全唔係GK,最多叫「假景品」。

不過而家現時點同信和多左啲公仔機,SHOW返啲真GK出黎,相信有見過既師兄都會睇得出有名既工作室同真既GK真係靚到一個點。

當你想訂某款,但又心大心細,可以黎問下大家意見。
(不過請上圖)
請上圖
請上圖
請上圖

當你買左新款,除左自己開箱開心
(或者不幸中伏好嬲),可以黎分享一下。
請上圖
請上圖
請上圖

而家咁多工作室百花齊放,有好有唔好,
好就有良性競爭;唔好就侵犯緊版權,
同埋好易中伏或者呃錢。
有啲工作室官圖無限好,大貨係篤屎。
(想睇屎請參考鵝工作室嘅炎柱)
所以最好問下/做下research先買。
新入坑玩家千祈唔好再以景品角度比較。
你比嘅錢多左咁多,
唔好委屈自己買啲根本唔似樣嘅垃圾

以下會有啲簡單Q&A,歡迎有問題再問,
未必識答,但識答一定答。

1)講左咁耐,邊啲工作室有版權?
日漫就主要Tsume、開天、RYU、UA、鐵風箏、集美、Oc
美漫就主要Prime 1,XM,Sideshow
等等

2)邊到可以買到/訂到?
現貨就要問下代理,有時某啲款會有少量現貨
或者上Facebook d 二手Group徵。
由於涉及版權,灰色地帶,唔會有鋪頭明碼實價擺現貨賣(海關有機會搞)
有錯請指出。
-
訂嘅話請搵比較出名嘅代理,聽過太多騙案,
唔好貪平個少少。
我自己搵龍珠gk toys同專業gk訂開,
香港gk都係比較大嘅代理。

淘寶最好搵啲大店,龍珠Home,小智,猴子,萌布歐等。
如果想係gk zone hk訂野之前做少少資料搜集再決定訂唔訂。

其餘嘅代理自己決定,你可以照問有冇人訂過,但冇人寫到包單唔會走你數,亦都未必有人答你。
大代理都有可能走你數,不過so far頭幾間未聽過。

3)訂 / 轉單 嘅流程係點?
訂:搵間信得過嘅代理,
比訂金代理>等工作室整>準備出貨>補款>速遞到付
-
轉單:同賣家傾好價錢,最好開個WhatsApp group,代理+買賣家,講明轉單,
到時準備出貨>補款>速遞到付

4)土地問題,啲盒掉唔掉好?
隻雕唔係好貴,或收藏價值高嘅話,啡盒就唔建議留(衞生問題);彩盒就最好留,除非你肯定自己唔會搬屋/唔會賣/唔會移民,或者好瀟灑平賣都無所謂,否則無盒你要將隻野帶離屋企都幾困難。
但有啲盒成個洗衣機咁大,所以我自己就租倉擺盒,全部都有留盒。

想搵迷你倉自己search下xx區迷你倉就大把
想平就租啲偏僻啲,我就租開屯門,大約600蚊一個月。

5)全新同拆檢同拆擺有咩分別?買返黎爛左點算?
全新 = 字面解釋,全新,未拆過,連啡盒(即運輸盒)、彩盒
買得全新就預左有機會有損/缺件要自己負責,但可以享受一手開箱

拆檢 = 拆開檢查過齊唔齊件同有冇爛,但未砌過、未組裝過
最多試埋燈有冇問題

拆擺 = 曾經擺放過,會有塵/有組裝痕跡
其實砌過就一定會有痕跡,冇得避免

新買嘅諗住自留
建議就算無位拆出黎擺,都拆開檢查下
(除非一心轉賣,有人追求全新未拆)

發現有損,即刻通知代理同工作室講,通常售後都會寄返補件比你,由於香港寄返廠唔平,佢未必要你寄返爛件比佢。
-
二手買嘅照問下代理,太耐無得售後就只能夠課金搵手藝人/上色師傅修復。
唔想課金就自己買啲混合膠痴下,最緊要過到自己個關。

6)閒閒地都一二千,大舊啲就三四千,
我買返十零廿隻景品唔好?

當然閣下有自己嘅選擇權,我只能夠以過來人嘅經驗同你講,
當你開始買雕像,會發現完全唔同層次,
慢慢覺得景品買黎只會阻掟。
我間唔中都會買返一兩隻景品,
但對景品嘅需求愈黎愈細,
只會諗留返啲錢買雕或者點樣可以擺多幾隻。

當然閣下有錢有位嘅話,WHY NOT BOTH?

7)咩係翻模?

有啲工作室專做翻模
例如古羅、Tf toys、鼠先生

即係將啲有版權/炒起左既款,照炒照做多批黎賣,但價錢平一半甚至1/3。
簡單黎講即係A貨。質素就見人見智,但有啲的確幾可亂真

有啲人會睇唔起翻模;有啲人會認為自己收藏無乜所謂。
即係你想買隻撈,但又覺得貴,最後買隻A貨。
有無問題就視乎你自己價值觀。
但香港地gk市場已經算細,翻模嘅二手市場仲細。
實物圖參考

KD
應該又過萬
依間野好似無版權?

冇,所以訂價算好高
幾靚都唔訂
想問如果訂集美大家搵邊間訂?

龍珠gk toys and 專業gk
我訂過幾次集美,都係個兩間

海外版基本上無限訂,只係遲一個月左右出貨
Lm
Yoyo 個隻你收到貨未
集美火影全部都冇開訂⋯⋯(唔見有)
收左兩星期啦 做咩?
有時量唔多佢地唔會開訂post
可以pm問下
剩係開左集美巨人⋯⋯你有冇訂?
好似無海外版權 海外体都似國內流出黎

尋日新到 幾靚
想買隻龍珠悟空超3,有無邊隻推介
冇呀
巨人冇乜愛
比多圖黎睇下啦
我覺得鐵風箏靚d,不過價錢都爭3倍
Mrc 龍拳
Last sleep
Fc
Prime1
唔識但睇圖睇唔到個樣
但整體唔係我杯茶
我寧願比多少少收隻二手last sleep好過

或者而家kd個隻悟空都係4千人仔到
人地 1/4主打人物無得比
睇佢開訂條片都係冇zoom in個面相
不過見佢係第二彈黎
唔知第一彈係咩
出左貨嘅話可以參考下
想係閒魚到買鐵風箏想問下開閒魚account係咪要有大陸電話,身分證個d?上面d賣家信唔信得過?
香港一樣係有騙案 一樣係一有騙子 天下烏鴉一樣黑
師兄有冇係閒魚到買過gk?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞