想問新手10k影相有冇推薦

137 回覆
1 Like 18 Dislike
35 1.8都ok😅
新手想請教下係咩意思。
唔夠散景/唔夠光/畫面唔夠sharp?
如果陰天你7.1然後要影雀仔或者會郁嘅嘢
快門要有咁上下啦 咁我都幾肯定個感光度會上咗去1600左右
真心想知你帶邊部
相機袋會唔會入防潮珠
頭100個留言冇人講M43
10k 買支12-100 f4 + em5 iii 都唔夠

一定要新機就推人買z5算
Z5笑而不語
呢排都睇咗幾多 我諗依家first choice 係A3
等跌價順便儲多少少錢
真,器材撚何奇多
好似唔係FF 就影唔到相
鏡就一定要大光圈
Leica加枝定焦
一係就GR
唔會落防潮珠呀
純影廣角風景,唔會zoom嚟zoom去就Sony ZV-E10配Tamron 11-20mm(相等於full frame 16.5-35mm)配埋個filter剛好10k。個11mm影風景係好靚(個人覺得乜柒full frame配kit lens影日間風景都唔會夠靚)

要zoom嘅話就M43入門機(例如E-M10 Mark IIIs)配支14-150mm及75-300mm(相等於有齊full frame嘅28-600mm),有感光器五軸防震都係10k有找。行山行街就用14-150mm,去到水庫/濕地/海邊射雀仔射女就用75-300mm

利申:9up
em5 iii 配kit lens 14-150mm,之前我見陳列品賣$7999

睇實物見12-100 f4好大支見啲人多推介,但唔知係咪真係咁好用,冇乜作品睇到

z5配kit lens我見要11k 而且好似都幾大部下 (脷伸:唔識)
買p家1260 2.8-4好過12100
不過依家啲鏡好難搵又升晒價
Z5未殺得晒所有apsc同m43,不過真係將所有貴價既apsc同m43判左死刑
並唔係針對apsc同m43
只係針對部垃圾rp
我自己好鍾意m43, 唔覺得sensor size會限制創作
但講到FF, RP + 支f7.1 kit真心推唔落, 點解唔z5 2470f4, 水貨都係一皮多啲
我行蚺蛇尖 虎吼石河都係兩鏡一機一腳架咁行啦有做開少少運動其實唔難
無得輸?部垃圾RP嘅畫質仲衰過你主人canon自家嘅APS-C呀
上得FF梗係為咗畫質啦,推部連APS-C都不如嘅垃圾FF
賤種狗閪奸狼犬收皮啦
RP呢部垃圾點止死罪?簡直係原罪啦

上得FF嘅就係為咗貪佢嘅CMOS大同畫質㗎啦

咁事實RP呢部垃圾嘅畫質柒撚到連canon自家嘅APS-C機都不如啵,支垃圾24-70kit用到70mm就會將光圈縮到F7.1,日頭天氣一唔夠光同到夜晚就仆晒街,幾平都無用啦

為咗畫質但又貪平而買部衰撚過APS-C嘅垃圾FF根本就本末倒至,咁不如買部畫質又好過RP同又更加輕便嘅APS-C唔撚好?

就算真係要上平價FF,揀隔離Nikon部Z5唔撚好?畫質又好過部垃圾RP,又有機身防震,又有雙卡槽

至於canon嘅made in Japan仲好笑,鑊氣多到仆街,簡直玩爛咗made in Japan嘅金漆招牌

斷開關制

燒CMOS

鏡頭入塵

鏡頭玻璃自動爆裂
https://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=29873

EOS R仲有出現過會死SD卡問題

所以樓主,千祈唔好貪平而買呢部垃圾,要平又要FF,諗Nikon z5都好過呢部垃圾多多聲
6D mark ii
24-70 f4L
輸畫質?
你知咩係畫質咩?
唔係高像素就叫畫質好㗎傻鳩
再者比夠1億像素你咪又係唔識影
見到殘體字就知唔使睇啦傻鳩
L鏡爆玻璃DCFEVER條link入面係咪殘體字呀?
第一張圖係英文呀!係咪殘體字呀?
第六張圖係canon post啲用家貼嘅又係咪殘體字呀?

盲閪賤種奸狼犬
你老母塊狗閪咇你出嚟嗰陣無帶埋對狗眼俾你㗎?
燒CMOS張圖係殘體又點?但是事實有圖有真相
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞