想問新手10k影相有冇推薦

137 回覆
1 Like 18 Dislike
變焦鏡頭買恆定光圈保證唔後悔
f7.1黃昏就開始廢武功
要注意佢個問題係顏色會偏向黃綠
你後期要識得調整

不過都係嗰句啦
新手要撞下版先識得成長嘅
買A73只有買到唔會買錯
但係如果你想試其他嘢嘅都冇問題嘅
我覺得係一個過程
呢個真!7.1你真係陰天都已經屌出聲
R2始終舊一代 追焦一定會差好遠㗎啦
你拎嚟比較嘅對手仲要係出名追焦嘅a73
低光對焦我都係會投A73 因為佢嘅感光元件像素冇咁高吸光能力大啲 張相對光環境冇咁多雜訊

其實又因為係新機啦 所以顏色會好少少 不過都係偏灰
求其整咗佢啦冇乜問題 我自己開頭用我都好開心已經
但係叫佢買Sony axxxx嗰啲系列又好似搵佢笨
個價錢貼住全片幅
咁而家執相都好容易開個手機或者電腦上網都大把免費嘅執相軟件
你用相機都係想用盡佢個寬容度 同埋細節
a73好好多 有eye af追人差好遠
顏色差唔多啦 膚色係好小小
行山 可以唔洗諗呢d 機
你會想掉左佢
除非你的行山等於效遊 行平路 城門水塘果d
打錯字
郊遊
定焦應該唔重
佢比左枝sigma art你?
想要FF就z5 2470 f4
想輕身細部啲就sony apsc + sigma 1850 2.8
樓主好似唔係好想做執相呢個Step咁用富士係好既所影即所得
唔係開工我覺輕同自己鍾意最緊要,比部bmpcc 唔鍾意後製嘅人都得物無所用
又唔係嘅我都會學吓用Lightroom 嗰啲執
唔係呀等佢出到嚟先Lightroom 不過好快姐
係呀所以我都叫佢你鍾意咩就買咩啦
最多撞咗版 咪下次買過部
Lightroom 要每個月俾錢sub
Capture one啦,千零二千蚊買斷
新手建議買新機,不過10k全新 FF真係得RP
A73 係唔錯, 不過剩機一萬二仟幾,未計鏡。

否則買Z50, M6 mk2等Apsc機。
二手z6+2470f4
想問下宜家買sony二手仲會唔會中改機?
LENS>>>>>CAMERA
A71 + 24MMGM
Sorry
我真係日日帶相機
新手梗係買RP
帶枝16 2.8去行山邊有得輸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞