想問新手10k影相有冇推薦

137 回覆
1 Like 18 Dislike
唔該Ching我諗下先
Z5 24-70 kit 水貨10k多啲啲
等出咗a74 a73個價應該會再跌
萬元Level,A7III可以再戰十年
而且比起C同N,而家S記連鏡都唔算貴,不過你要識少少後期
真 已經棄左坑
如果你影靚相係po ig放下閃
真係方便緊要過極高質
識人只用手機影相 佢識執相同真係識咩都影
ig勁多人follow
好過好多器材派放假先拎去影果啲人好多
但唔係冇咩鏡用?
利申: 新手 諗緊買部機拍下日常片/風景相
其實會唔會真係iphone13仲好
A6400+Sigma 18-50 f2.8 DC DN
頭先睇過吓二手大約11k 連kit 鏡算唔算抵屌
定有冇話唔推薦買二手

同埋我見好多人都推呢部
可能真係
昅下先
z50送個兩支鏡,
新手夠用啦
部RP粒CMOS DR畫質係連canon自己嘅APS-C都不如,絕對係垃圾中嘅垃圾
我自己就成日揹一大堆嘢行嚟行去應該都ok嘅
自己自問執相麻麻都唔想為咗咁換手機
買sony啦 有好多副廠鏡選擇 仲要大光圈 你用Rp冇鏡揀
研究緊A7iii
sony 收一萬換a74
會貴番
因為A7III真係一部革命性嘅機,佢改變咗成個Full Frame入門級相機嘅定義同成個市場,絕對冇誇大

萬一連Kit二手成色好嘅ok抵屌,除非真係有情意結,否則機鏡一律建議二手,特別係A7III呢啲熱門機,當你二手10000入,就算你影過幾次唔啱feel,9500放一樣大把人仆住收,嗰500舊水你當租都差不多啦

對新手買器材真係最忌買啲冷門機,富士、P記之類,你三分鐘熱度又放唔返出去,到你長玩得一兩年想升級,個價一半都未必有人接,我都好明新手總會有種想懶特別嘅諗法,但真係肺腑之言,千其唔好試

BTW,A7IV啱啱出咗,個價多數會再跌少少,可以等多一陣先出手
呢部絕對係好嘢,你放心咁去
對,無反一律建議Sony,A7III,鏡嘅選擇先係最重要
諗清楚自己想玩攝影定攝影器材
Ching 講得好詳細!Thx ! 仲想問吓手機二手市場仲有邊度可以睇我都係淨係睇開 Carousell
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞