歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (104) 我好想問問題呀

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
走貨既就算啦
我本身做sales 賣件野正價走係正常
正價賣唔到既
一係件野好垃圾
一係個客閪係到r價
一係就個sales廢得滯
以我自己做過既 買到平野多數都係第三點
我開一年舖 未試過平過正價走
用數錢機

覺得砌囡無料既朋友可以留意下呢隻

斷水流綾香
不過我返啲貨多數都係出面冇既就真
又唔知玩死幾多人
俊!?邊撚度俊呀睇下
做唔著啊
執囉, 咁辛苦做乜
反正百零兩百蚊隻BANDAI咪又係會有人嫌貴
根撚本就係喱個Market惡做
仲死撐做乜鬼, 社會主流根本就唔treasure喱樣嘢就自然應該收皮
繼我話本身就唔應該走平民路線, 賣返個對得著自己嘅天價
夠人買就自然有得做, 需求唔夠就點做都收皮
佢哋自己睇下啲客個人口變動先啦, 死亡率同出生率唔對稱咗幾多年
仲起咩廠丫, 做埋喱代人十零年準備轉型把啦
鬥平大陸都堀起緊啊唔好話我唔提醒
我就一直都支持模型走高檔路線嘅
仲未計嗰啲春就一直叫, 多多蛋骨都唔夠挑, 睇完youtube片就當買咗嗰班
嘥幾多心機entertain佢哋都搣唔到佢哋嗰幾蚊出嚟
都係個句
嫌貴咪唔好買囉
無謂賣平作賤自己
可惜既係有幾多人會明依樣野
仲未計香港個啲亂鳩開價既舖頭
福姑剋左個契家佬,變番西姑了
好搶口
但我就係想聽呢d
特別係當造型師都知/要考慮呢d野既時候,可想而知個轉營壓力幾大
根本唔需要賣平
係唔買既幾錢都唔買
要買既幾貴都會買
唔夠錢都會叫人留貨儲錢買
唔知係咪香港市場問題定肺炎影響
hobby野變左快速消費品咁
香港市場問題
依樣野唔係第一日既事
只不過依家先影響到去模型
由有price依個平台開始就知香港人有幾貪平
點解啲細舖頭成日都做唔住有好大原因都係同貪平有關
仲未計啲極品攞住個計哂信用卡回饋同積分仲有人地舖頭積分既價黎問你做唔做到
即係設廠增產嗰個問題我係唔明架喎其實
查實唔夠貨派嘅原因係
「真係需求遠超forecast 」
定還是係
「炒家扣起晒啲貨搞到叫春」咋屌你
如果係後者應該做嘅唔係設廠而係改變銷售價格(增加炒價風險同降低炒價收益)同銷售方法喎
講真丫, 我一直都好質疑啲渴市模型嘅自用比例
根本有幾多人砌模型同砌牆佢哋撈咁耐個風氣係點佢哋應該好清楚先係
要諗點解決喱啲生產及銷售問題係要佢哋自己marketing 同execution 諗計處理而唔係走出嚟開直播討拍話開廠難喎
俾佢開到廠咪又係益炒家(當然炒家塊餅係分薄咗)
會唔會一直以嚟佢哋都underestimate 咗自己啲產品潛力呢其實
我認為將喱啲嘢拎出嚟開直播講增加透明度係好事嚟, 等啲識醒嘅傻閪睇清楚自己嘅興趣當前大難係乜係好事嚟
但show 唔到/唔夠自己公司面對問題嘅長遠考慮同積極態度嘅話我覺得即係好大極有限囉
最主要係
佢畀2樣野trap死左
第一係奶支奶到返轉頭成本好大
第二係需求增加令佢不得不短期內奶落去.
加價解決唔到佢上面個問題,
但係會令佢有能力係唔奶支上面有走動空間
已經簡單左啦
原因?雙臂冇力?
上YouTube睇瀨嘢片
其實隨著大陸啲人工同福利上升同法律限制好多行業都要面對喱個蜥蜴斷尾問題
佢自己都識講人哋GSC鳥取廠(題外話我見到佢哋請人個價, 真係好感人)
我覺得如果佢哋如果有心長遠解決喱個問題嘅話大可以表現得樂觀少少
喱件絕對唔係一件醜事嚟丫講真對於係真心支持佢哋公司嘅人嚟講
ym成日抽水抽著火水
佢拖少啲代理嘅數
賣少啲佢啲大陸水貨先講啦
依啲咪傻鳩囉 就算有人要出聲都未輪到佢啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞