大英帝國 識答就答

141 回覆
7 Like 9 Dislike
無記錯falkland 前已經收咗皮
又或者其實falkland 係因為收皮所以先要打
唔係,係1930年代之後開始衰落,
Push
冇,曾經有同中國傾過97後仲控制香港島地區,但被回絕。那個時候英國已衰落無力再跨洋強行控制,所以點都會交返比中國
唔係想問問題,只係見到大英帝國就諗起佢地留左幾多手尾無清係到,以巴衝突,印巴分裂等等.....到底幾on9既人先會咁樣分印巴控制線出黎
講到印巴分子控制線俾我整出嚟師兄可以睇吓Cyril Radcliffe
我知道呢段歷史,係每次諗想都覺得條友真係好on9
得四個月貨仔係咁㗎啦。大佬香港前途談判都傾咗兩年,何況係一個咁大嘅國家。仲要搞嗰條友對印度冇認識,又唔係印度學家,搞到今時今日咁,只可以講係不幸。
https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=m-rYRcDgUCo

呢條片就比一個完全不同嘅視覺,覺得佢只係替死鬼。
香港搞成今日咁,係咪又係可以避免?定係無可避免?
如果只控制香港島,會唔會仲亂?九龍新界啲人1997/6/30衝晒過港島
衰咩?
Push
on9大中華膠,國共兩黨殺嘅中國人比洋人仲多

港英有麵包有自由
國民黨冇自由有麵包
共產黨:
其實around二戰前後英國政府同英屬印度關係係點?
似唔似97前倫敦同香港政府?
黑人觸碰白人
呢個situation 嘅話應該全香港都有bc 架啦 因為無可能淨係比香港島人bc其他無 以香港人性格應該係衝去英國
Push
Push
Push
Push
唔係好明點解做過邱吉爾外相同繼承人嘅艾登會傻鳩鳩同法國同以色列發動蘇伊士危機,而家睇返,呢場鬧劇簡直拙劣愚蠢至極。蘇伊士危機之後英法殖民帝國崩盤式瓦解,幾年之內紛紛獨立。如果唔係艾登咁樣一足失成千古恨,或者非洲國家可以有多啲時間培養比較好嘅政府。
點解大英帝國香港人同後代英文咁差 對比其他殖民地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞