大英帝國 識答就答

141 回覆
7 Like 9 Dislike
個討論的重點應該大英帝國嘅殖民地,然而唔係英國本土歷史。
軍事力量,同埋因為工業革命之後佢哋製造左大量嘅製成品,需要搵原材料同埋製成品嘅傾銷地。所以就造成殖民地產生其中一個好重要嘅原因。

第二個問題唔係好熟,唔敢亂答。但據我所知係殖民地部委派,做滿一定任期就要調到其他殖民地。
點解南羅德西亞仲係殖民地就已經可以有獨立國籍?
你講嘅係咩年代先?
屌你 又開,我問又唔撚答。
羅德西亞由1890年起一直係英屬南非公司(BSAC)管轄,唔係英國殖民地而係公司喺女皇度拎咗憲章代英國管轄。南羅德西亞喺一次世界大戰度喺非洲同西線都有貢獻所以1923年佢可以選擇公投自治或者加入南非,而當地白人選擇前者(大部分非洲黑人冇得投票)。

所以南羅德西亞唔同其他王冠殖民地,係有自己既議會同軍隊,就好似其他既自治領(加拿大,南非)不過因為佢仲係殖民地(1931年西敏法令唔包括南羅)所以佢依然係殖民地部管轄但有自治領般既特權。
師兄神手,留名學嘢
上年暑假嗰陣冇嘢做就走咗去睇咗幾本羅德西亞歷史書。 銅鑼灣中央圖書館有本羅德西亞獨立後(1965-1979)既總理Ian Smith既自傳可以借,本野講佢生平同當時社會政治(主要喺白人角度點出發所以所有野都好美好,政治立場偏左既話建議唔好睇),佢叫Bitter Harvest: The Great Betrayal

仲有其他書: A History of Zimbabwe by Alois Mlambo

The Rhodesian War: A Military History by Paul Moorcraft & Peter McLaughlin

羅德西亞歷史超級有趣同發人深省,點解最忠誠既殖民地會單方面脫離英國獨立?咩因素導致獨立?(唔係簡單既白人對抗黑人)好多歐美同亞洲既人都話佢哋係種族主義者所以呢段歷史大致被cancelled咗,但都值得一睇。
據我所知當時嘅英國政府應該係左派,想羅得西亞真正民主化,即係黑人奪得權力。所以羅得西亞搞單方面獨立。

但英國佬已經唔算好衰,最起碼當時嗰啲非洲英聯邦國家係咁游說英國要制裁,英國佬都唔肯。

但回顧番呢段歷史,黑人當然係受壓迫啦,但係之後比穆加貝咁樣管治個國家,由一個當年好靚嘅梳士巴利,搞到一個返到第三世界嘅哈拉雷。好似咁講有啲政治唔係好正確,但的確當年白人管治真係比今時今日黑人好。
lm
有冇諗過俾香港獨立成國?
點睇Order of the British Empire
覺得今日仲應唔應該存在
點睇愛爾蘭?
點解英國殖民愛爾蘭果時都係一班盲毛,
但去到上世紀又會變成天主教同新教衝突
令愛爾蘭由大英帝國獨立出嚟?
都係荷蘭水蓋姐,唔使咁認真。
其實不列顛島島民,喺愛爾蘭都做咗唔少慘劇同壓迫。加上之後嘅薯仔大饑荒,又加埋宗教因素所以愛爾蘭有咁重嘅民族主義要從大不列顛及愛爾蘭王國獨立。
Push
想知大英點由加爾各答擴張咁大塊印度大陸領土?
兩個方法:一個係武力擴張,另一個係要土邦王公效忠英國,搞indirect rule。
雖然好唏噓
但其實都算命中註定

白人管得幾好都好佢哋生育率始終低過黑人
所以白人始終係少數
少數派管治多數人就係會出事

加上去殖民化係當時世界終極主流
美蘇都唔支持白人再繼續維持係非洲嘅霸權
英國冇可能再維護白人少數派政府
點解英國會交出威海衛?
因為由始至終英國佬都冇重視過威海衛。只係作為英國皇家海軍訓練基地及休養地。其實你見到英國佬喺嗰度留低咗幾多建築物就知咩事。

威海衛仲要係威海為德國喺中國嘅勢力範圍即係山東,所以英國佬冇乜發展,亦都唔重視佢。所以英國佬之後會好爽快咁交返威海衛出嚟。

重要一題嘅係,威海衛之後成為左中華民國特別行政區。佢之後嘅命運係點,我相信大家都「有目共睹」。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞