大英帝國 識答就答

141 回覆
7 Like 9 Dislike
義律自把自為未搞掂就私自同清國簽約同拍賣香港地
所以英國政府流放左佢去左 St Helena 做總督
搵外交官的砵甸乍黎做香港總督
義律係香港行政官Administrator of Hong Kong,然而砵甸乍係Governor of Hong Kong。喺實質管治權力方面應該係冇分別,但名義上係有分別。但係1843年之前,香港仲未係直轄殖民地,香港仲未有立法局同埋行政局。所以喺實體操作係有分別。
獨立國唔一定有極多天然資源,唔計梵蒂岡、聖馬力諾呢啲極端袖珍國家例子,小國、City-State要搵到佢嘅生存之道,無資源就要靠人材、智力,如盧森堡、新加坡、台灣、以色列都係人類發展指數極高嘅小國。
澳門係葡萄牙海外省,香港係英國殖民地,地位有啲唔同。

澳門得咁少人,去晒40萬人都唔會令葡萄牙陸沉,而且葡萄牙護照可去晒歐盟,唔洗葡國哽晒。

另外,葡萄牙🇵🇹好狗,特登唔教澳門華人葡文,令佢地難做政府要職,留返啲職位俾葡人。無外語能力嘅澳門人,就算有歐盟護照,移民歐洲都係一個難題。

好似1980年後澳門出世已經截單無葡籍,有錯請指正
講係咁講,但管治方式基本上冇乜分別。又係派過總督落嚟管理你地。同法國佬之後轉型好唔同,180度轉變,當你係自己人,又有法國籍,又可以選總統派人入國民議會。真係幾正

點解師兄會話葡萄牙佬係特登唔教華人葡文?有冇汁?但奇怪嘅就係,喺其他嘅葡萄牙殖民地,大部份人都係以葡萄牙文為母語,但相返澳門竟然得咁少人學普通話,真係有趣。
老牌殖民大國葡萄牙去晒美洲、非洲、亞洲殖民,梗係知邊啲人種叻啲、勤力啲啦!衰啲講,莫桑比克、安哥拉、巴西啲土著,連自己嘅書寫語言都未必有,教佢地葡文,已經係教化班奴工,益咗佢地。

但華人唔同,本身語言、文化根基深厚,重視教育又勤勞,萬一俾佢地識埋葡文,仲叻過啲葡人仲得了嘅?所以葡國佬係特登唔俾咁多華人識葡文,免得拉丁種唔係特別優秀嘅同胞無定企!

法國一向大愛,倡議自由平等,照顧埋啲黑人,真係算唔話得,法國隊咁強,都有賴強壯嘅黑人種!

Btw,我係絲妹,唔係師兄
絲打。正如我上面寫法國佬180度轉變,法國佬喺殖民過程之中都做咗好多仆街嘢。尤其是佢喺阿爾及利亞做過嘅嘢,都真係好仆街。好興趣絲打可以上youtube睇Blood and Tears French Decolonization。
有90後朋友有葡藉喎
比利時🇧🇪統治剛果好似仲仆街喎⋯⋯
我朋友個妹1980年出世有葡萄牙籍,細佬遲幾年出世已經無,係佢同我講1981後就截咗單,無考證
港女食唔食洋腸?
葡萄牙1959年頒佈的“國籍法”規定,凡在葡領土出生的人均屬葡籍。由於當時澳門被視爲葡萄牙的“領土”,因此,在澳門出生的人均具有葡籍。1981年葡萄牙在澳門實施了新的“國籍法”,該“國籍法”規定:凡在葡萄牙領土或管理地區(澳門)出生、其出生登記內載明生父或生母一方具有葡萄牙國籍的,自動取得葡籍。這一規定,採用了血統主義與出生地主義相結合的原則。

https://www.macaudata.com/macaubook/book170/html/06001.htm

你朋友應該係父或母有葡萄牙籍
而我朋友父母喺大陸出世,妹1980出世取得葡籍,弟1981年後出世就無了!
諗起以前賣白粉俾中國人食,再搶香港,真係想嘔

想做英奴自便,去做啦
呢個真。我唔明白點解啲比利時人可以咁殘酷,早啲反人類罪行同納粹有得比,剛果成千萬人死咗!FUCK!
00後啲fd都有喎
咁nationality 有世系架嘛
但又唔見得法國殖民地有錢, 非洲撒哈拉沙漠國家
非洲都有?
比利時🇧🇪有冇受到譴責或制裁?新一代Belgians知唔知祖先呢啲血腥歷史呢?

難聽啲講,如果納粹要消滅嘅猶太人都係白種人(猶太人血統比較複雜,咩色都有,但主要係偏白),都無歐洲白人出聲,比利時殺喺遠方嘅次等民族黑人,係咪WFC?
陶傑:DNA問題

西葡嘅拉美非前殖民地只有ABC(阿根廷、巴西、智利)稍為似樣,其他白人比例低嘅國家不值一提

講殖民,西葡法都唔係Anglo-Saxon人嗰皮,英語大國全部成為第一世界強國(美加澳紐),唔到你唔服!
比利時嗰單嘢唔係好熟,但據我所知係有剛果人去過比利時法庭指證Leopold 2,嘅惡行。但我最終知道嘅係,因為基於國內外嘅壓力使到剛果最終由國王嘅私人樂園變成咦你是政府管理。

我相信個情況係佢哋撳住唔講,即係好似鴉片戰爭我相信冇乜英國人聽過。
其實加拿大都假假地都係法國佬嘅前殖民地。

其實阿爾及利亞幾正,不過唔知個政府咩事唔搞旅遊,世界得少部份地方可以免簽證入境,國家繼續積弱。如果有興趣可以睇: https://lih.kg/2733692

其實當年法國佬喺越南都起咗唔少基礎建設尤其是喺今日嘅胡志明市,其實都睇到唔少當年法國佬留低嘅殖民地建築。
其實殖民帝國嚟講法國佬一定無英國咁對當地人咁好囉
法國撤離非洲嗰陣好倉卒搞到周圍都係內戰
反之英國撤離之後相對穩定得多 印巴即使有仗打都不至於非洲咁民不聊生咁貪腐

同埋英國比法國有更加多殖民地當地人入政府甚至身居要職同埋重視殖民地教育 係有心develop 個地方再攞resource 互助互利
睇當年大sir鍾士元 曾蔭權 新加坡李光耀嗰堆殖民地精英就知
英印當年都係靠土著管理 印度都好多英屬時期開嘅大學
法國多數靠法國派人去高壓管治唔比當地人晉升同學嘢
導致非洲當地人學歷相對低好多

同埋產業結構偏向係比法國人搾乾resource 多過develop 所以primary industry 會係主流
英國海洋文明會諗多啲commerce 嘢 所以喺香港 新加坡發展物流同金融等tertiary industry
即使係印巴南非嘅secondary industry嘅工業實力都比法屬地方強得多
咁又唔係,烏拉圭不知幾正。調返轉咁講阿根廷唔係想像中咁好,以前真係好掂,但依家經濟唔掂,布宜諾斯艾利斯治安好,啲人周街都俾人撻嘢。
其實管治個manifesto 同法國一樣
不過利奧波德個癲佬癲過法國人所以剛果咪鐘仆街囉
同埋比利時呢啲小國絕對無大國咁有資源管理到個殖民地囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞