大英帝國 識答就答

141 回覆
7 Like 9 Dislike
想問吓師兄。法屬check到非洲痛法縮細死係獨立後嗰啲國家都成日內戰呢?有咩例子?小弟真唔熟。 
其實英國佬喺非洲走咗之後都唔係咁太平,烏干達又打仗,羅得西亞又打仗。
拉丁美洲最多嘅嘅克里奧爾人同麥士蒂索人都係白人後代
唔get

咁法屬地方多數斬件獨立嘛國家多咗衝突自然多
再者非洲本身五里不同音十里不同俗 地方細文化差異大 但是交流少 即使法國人嚟咗都無重視文教 導致非洲啲tribes 都係小國寡民咁到到自成一族無溝通見識少 獨立咗要現代化各個民族就要傾 幾個民族傾唔埋躝加埋民族主義咪打仗囉
英國喺印巴南非就係有提升文教令唔同族嘅人都有得入政府同埋受教育 見識多咗 溝通多咗咪無大矛盾囉
最多都係印巴宗教問題 不過呢樣嘢唔關文教事 而係世界問題囉
“即使係印巴南非嘅secondary industry嘅工業實力都比法屬地方強得多” 師兄咁講有咩汁?

其實正如我上面咁講,殖民地最主要都係俾人掠奪天然資源同埋為宗主國商品帶來市場。我覺得殖民地大規模工業化進程好多都係係獨立左之後先發生,如果唔係佢哋咪同宗主國有競爭。

無法屬打得咁癲啦
烏干達rhodesia都係民族主義嘢嚟架啦
不過一個黑打黑一個黑打白
睇下中非嗰堆國家
好似當年民國軍閥割據咁亂
你講嗰啲法屬西非同法屬赤道非洲瓦解左之後內戰,可唔可以俾啲例子?
南非國防產業其實幾勁有能力輸出軍火比英美 有自己國防體系整導彈甚至曾經係擁核國 可以自給自足
絕對係英國對南非工業化嘅功勞
印巴工業基礎絕對比法屬非洲嗰啲高囉
我嘅意思係英國喺印巴南非建立嘅工業基礎係導致獨立後大力發展嘅motivation
而法國喺殖民地完全無工業化過 只係靠primary industry
導致獨立後工業實力都係趨近於0
中非共和國 剛果(布)獨立後都打內戰打到癲喎
咁又唔係,我記得法國佬係印度支那係有搞過工業嘅。
講到大清境內冇人種/賣鴉片咁
印支好啲嘅 畢竟當年越南人醒過非洲啲人嘛
調返轉咁講,你不如問返美國佬點解要搞革命推翻英國佬?
因咩原因斯圖亞特王朝咁撚勁
烏拉圭白人多,比較少唔三唔四嘅人移民當地,係好過啲亂七八糟嘅拉美大城市少少嘅。但旅遊嚟計,夾喺阿巴之間,兩個大國多嘢睇好多了!

30年前左右,美元對阿根廷披索1:1,持阿根廷護照免簽證入美國,依家1:99!嚇死!小保加嗰邊啲賊多到離譜,無晒遊客,啲賊就會向本地人埋手。
英國🇬🇧喺非洲殖民地成績有好有壞
Botswana🇧🇼民主系數都高過香港同唔少歐洲國家

白人主子去到蠻荒地區,如果教化唔到當地人就唯有齋掠奪資源,都好合理。你叫食人族唔好再食人,改信耶教,都唔知要花幾多功夫,當中要犧牲幾多傳教士。

有啲民族就係悟性低,浪費高等文明嘅心血!
講真,又唔係沿海地區,喺非洲中部,比利時可以點管?山高皇帝遠
加拿大又係白人多,甚至阿爾及利亞、突尼西亞、摩洛哥呢啲北非沿海國家,都仲係偏白(施丹嗰啲),同中非、西非嗰啲人種唔同。

北非只係同南歐隔咗個地中海,兩地交流多啲,就算係伊斯蘭文明,都相對開放啲。但中、西非嗰啲土著,真係搞唔掂喎老友!
argentine 以前好有錢 基本上係世界強國咁制 我諗同而家嘅南韓有得揮甚至再強啲
又咁講印度咁大英國都食到啦
係國力問題同管治政策問題囉
Buenos Aires又稱南美巴黎,好靚,男女都高大靚仔靚女
阿根廷🇦🇷係咪輸咗Falkland island後開始衰落?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞