Sony真無線降噪耳機WF-1000XM4 (22)

1001 回覆
11 Like 7 Dislike

WF-1000XM4
WF = Wireless Free 真無線
1000X = 降噪
M4 = 第四代

https://www.sony.com.hk/zh/electronics/truly-wireless/wf-1000xm4

價錢
HKD2290,Sony Store可以試機,強烈呼籲唔好幫襯炒賣

iPhone可以聽無損嗎?
唔得,因為iPhone唔支援LDAC,但開DSEE Extreme做Upscaling都有唔錯嘅效果

Android開LDAC
1. Headphones app揀「音質優先」
2. 藍牙設定啟用高清音訊:LDAC

其他需知
- 機身編號係耳機盒底嘅七位數字
- 強烈建議更新到1.2.6 (解決whoosh bug)
- 勿用酒精抹耳棉,可使用無酒精濕紙巾
- 如果聽到嘟嘟聲,請喺「彈性音效控制」入面disable「切換時的通知音調」
- 如果用唔到單邊耳機,或者有咩其他問題,請熄咗app入面嘅「語音助理」試試先
- iPhone用耳機接聽來電: 輔助使用>觸控>來電語音傳送>藍牙耳麥

登記保養
https://www.sony.com.hk/warranty/zh/warrantyReg.jsp

相容嘅耳膠/耳棉 (Credit to pnk)

回帶
Sony真無線耳機WF-1000XM4 (21)
https://lih.kg/2714019
有無ios款推薦
入左手,個人覺得陰質冇m&d mw07 plus咁好,可惜壞左降噪咪,焗換
優點係輕身,降噪強,玩多幾日唔啱放左佢算
不過耳棉係奢侈品就真
我對xm4買嗰陣對耳棉都回彈好快,少鬆...
有冇人覺得 xm4 d 電都用得幾快
定係我個叉電盒有問題
單次用到5-6個鐘
建議耳膠
acoustune AET07唔差
係豐澤買d sales係咁sales 其他野
比完錢那那聲拎貨走人
唔sell到你唔買sony算偷笑
睇到我毒撚樣應該射唔到第隻

博我唔會拒絕。又話易壞。我話我舊個個用左2年都冇事
不過都明既。佢地靠呢d搵食
lm
見過唔少想買Sony但不斷sell其他牌子嘅sales

同連登差唔多
請教下有冇啲三節膠啱用,用緊隻spinfit cp100會跌出嚟咁
感謝指引
以前買Sony啲MD機MK友誠啲sells都係會不斷話Sony唔好然後水你買其他牌子例如係Sharp又話咩Sharp行24bit又盛
Xm3 upgrade上 xm4覺得有好大分別
佢地冇講大話既
好似小米d手提電話硬件上係抵過3星咁
平d又快d 又大容量d

但係d軟件界面啊...耐用程度。
其他支援完全冇講
轉左2日 都發覺係
講電話清左 。
戴住同人講野會停左音樂
d聲靚左d

但係左邊成日會疾一疾冇聲
除咗你講嘅之外, 就算字面上2部機嘅硬件規格一樣, 但如果三星用90分嘅料而小米用50分嘅料, 成本已經好唔同, 用落亦都有分別.
所以有啲人成日話同一個spec小米抵過三星好多, 我心諗到時部小米有咩事嘅話就真係唔慌唔抵(死)喇
所以咪吸引到咁多人買。今日經過旺角間小米勁多人
有時降噪左邊勁過右邊好多係咪正常?
係咪未戴好? 可能有一邊戴得唔夠實
唔係,已經試過幾次都係咁
試下reset
想問下XM4可唔可以同時連2部機?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞