香港街拍 street photography

555 回覆
340 Like 29 Dislike
如果本身係影黑白菲林自然就係黑白,無所謂乜都黑白,亦同懷舊無關。

你係咪又搞錯乜嘢?
菲林大把得揀,特登揀黑白為咩?
一係想突出主題,一係就鍾意黑白,一係就懷舊feel,後兩者其實可以有關係
咁多隻菲林咁多種色調咁多隻黑白,你揀得隻菲林自然就係有嘢想帶出啦
另外,影菲林本身就係有部份想影出果隻懷舊feel
呢樣真,而家興菲林機,文青古著(根本就係打個名號賣到貴一貴)
成件事好似為咗懷舊而懷舊
我唔否定日系色調係有特別味道
但如果將懷舊就覺得懶有品味咩都用晒果種tone,我就唔識欣賞
d色幾靚
認同 唔知做乜講到自己迫住要用黑白菲林咁
明明揀菲林同相機 同揀filter一樣 都係自己有想表達嘅嘢
點解無再玩
都有玩 但個人無以前咁down
影嘅嘢 個mood唔同哂

可能要再有啲失落嘅時期先影得返以前個種接近病態咁係街到周圍走周圍影

舊作幾張share下
影相唔一定影到黑白, 好似世界末日, 人生無晒意義咁架
你都係上下D 堂學下先啦
但係街上會一真喺度畀你可以長時間影又唔會走嘅人來來去去都係呢堆人 相對上應該易影啲?
iPhone 11pro

定係你串我
無錯,係唔一定要影黑白,係唔一定要影到世界末日同人生無晒意思咁,但唔一定唔代表唔可以。一個人唔係收錢影下街拍自娛同分享下,一開口叫人上下堂,咁不如建議下有咩堂可以上,上完影出啲咩相先可以滿足包括你在內一班大帝嘅規測同水平?
*則
真 冷過唔貼地
所以咪越嚟越小人分享
講完都係繼續針住
「點解影菲林呀 點解影黑白既問題度」
鐘意咪鐘意
影菲林唔係錯 果日帶左菲林機咪影菲林
有咩問題之後又轉左去菲林數碼個問題
又講文青 沒完沒了

講到最尾都係想帶出
攝影冇岩同錯 更何況呢啲係自娛野
又唔係收錢做商業攝影
你話要影product 都話要令個客開心
影街拍 最緊要係自己開心
iphone係會格硬銳化
仲有流浪貓

9影
笑撚咗
認得巴打尾二個張
係我係連登見過其中一張最中意既相

9影

人同狗果張好正!

點解要影黑白
點解要用菲林
點解要咁近影
點解要用長焦
點解 點解 點解

每個人都有自己既喜好
每個人都有自己既選擇

專重人地既選擇 學習欣賞
改變下個心態
做人會開心好多 街攝都係咁樣既一回事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞