香港街拍 street photography

555 回覆
340 Like 29 Dislike
你係咪戇鳩㗎
你老味我第一句懷舊色調咪包撚晒日系菲林機tone
仲有影相調對比同色溫之類當然係想營造想要嘅嘢啦
唔通無啦啦走去咁影?講嘢之前用下個腦諗幾秒先
香港環境雜亂,黑白可以令觀者更focus主體,觀者會更易理解攝影師想表達既野,如果係彩色相加上有個雜亂背景會就會好干擾
其實駛乜講咁多
真係鐘意街拍嘅根本唔會同唔識嘅講咁多
明就明
有黑白死豬睇未?
你都幾好笑 覆人comment但係唔quote
然後話人話錯你 你輕度?
我係講緊點樣大家只會challenge人點解調黑白 但係唔會challenge彩色相嘅調色
大家本質一樣架喎
well said
一開始我未至於會負評
但睇完你講嘅野真係發覺自己睇得唔夠深入同闊
大風大雨 各位唔好街拍住喇
自己講嘢冇context話人片面主觀係做乜鳩
你同啲死廢老講 唉依家啲後生仔有乜分別
講嘢冇頭冇尾
之前有影下, 而家都無再影了
其實都係隨心隨意, 自己鍾意咪得, 做咩嘢要咁執著一個標準
人生攻擊
你有追post就知我係認真討論啦
真係影得好嘛,每次睇都有唔同感覺,
三張作品都有好多想像空間俾到觀眾我。

而家covid好難影focus人物表情有關嘅相,
出去街拍見到口罩😷都冇引。
但作者可以冇俾口罩影響,社交距離限制想像力,
影到有構圖美感、有感覺、氣氛嘅作品真心要讚。

今次我睇完會諗,
「佢影嘅係肺炎封關下帶來嘅me time小確幸?」
定「封關社會冇嚟朝氣,窗外的光為悲情城市帶嚟一點盼望?」

會展、船兩張個窗口又似監倉、相中又有香港地標建築。令我會諗到香港近年政治氣氛、社會自由少咗,相中人係想走定留?
懷舊色調咪包埋日系機色調囉
Respect認真正經玩黑白嘅玩家,總好過影偽日系死黑死白文青糖水相
分析得好好,香港唔單單係顏色多同雜,而且人同車都太多,好難影
早排想試下專登影高對比既相, 同上面巴打諗法差唔多,
我想有少少孤寂或末日既感覺,不過都係營造唔到,
自己都係偏向鍾意有少少顏色

問得黑白有咩意思都知唔識影相喇
影開相就知同彩色影法有唔同喇
6年前第一次用相機影嘅相,唔知點解好鐘意依幅相,覺得個欄杆好似監獄啲鐵欄咁,成個香港就好似一個大監獄

都係嘅
主要可能係無乜諗法掛
都係平時出去碰下運氣咁邊行邊影
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞