香港街拍 street photography

555 回覆
340 Like 29 Dislike
如果佢係香港人又會比人插
話影廢老訓教
大師影嘅就係街拍
有study過何藩 會知道佢係街拍入面
都幾多擺拍/ 黑房剪接拼貼
當然都係街拍
都有玩但唔up 都幾易自爆ac

最經典果張都係後製出黎
https://theinitium.com/article/20160623-photo-hofan/

當公認嘅街拍大師都唔局限攝影創作,我真係睇唔到點解我地一般影相人要咁嚴厲去限制自己同其他人。

「不要以為拍攝街頭巷尾就一定是寫實,街頭巷尾也可以是唯美、寫意、半抽象,這張絕對不是寫實,但也不能說是不真實,只能說是無以言之的一種實驗性方式。廣義來說,我在畫面上的剪裁選擇也可以說是我的創作,這就是攝影的妙處。」

「例如人像攝影,可以運用剪裁的變化有限,但街頭巷尾就可以有很多變化,像是貧富畫面的取捨,就已經是兩個不同世界,任由攝影師發揮,而關鍵就在於標題。有人說靠標題,不就承認照片有不足之處,要以文字補充?我認為文字是錦上添花。新書的作品《Forget Me Not》在我所嘗試的藝術工作中佔有重要地位。照片的背景是一九四幾年戰後的作品,而其中的女子則是五幾年時在影樓拍的。在半個世紀之後,我嘗試把兩張照片重疊在一起,發現兩者可以發展出一個愛情故事。這張作品的意涵來自詩句:「可憐無定河邊骨,猶是深閨夢裡人。」我想像新婚少女懷念戰亂中的離散,以及天人相隔的愛人。

Forget me not是一種花的名字,中文意思是毋忘我。在照片中加入了這個重要的標題,就透露出照片的主題、隱喻,讓作品猶如悽美的愛情悲劇。兩張作品本來只是普通的人像照和殘破的街景,但使用蒙太奇、底片疊影,就可以疊出一個故事,所以奉勸各位影友,要不斷的嘗試、突破。」
無呀 主張 游離狀態咁影
不留痕跡
三張相都好睇,
孤獨但不寂寞,
一個人難得可
鬧市中能找到片刻寧靜嘅舒適感,
絕對係奢侈生活
其實真係唔明點解香港人街拍會特登去搵舊野,搵個種何藩feel 好局限影既題材,又無創意
我估啲人未搵到自己風格
通常都係搵啲出名嘅模仿
Btw依家嘅香港 又密又唔透光
搵到個位扮到何藩都算勁 觀察力/運氣好好
點解可以評得咁好
咁好多人街拍都只係為興趣
不予置評就唔好留言啦on9仔
你no comment關人撚事
又密又唔透光講得好岩
咁又唔係咁講,本身個世界係彩色嘅,點會問點解影彩色,黑白係特登做多重,人哋問有咩問題
點解要影黑白?

想像下你面前
有兩爺孫拖住手笑得好開心
你好幸運咁影到佢地笑住對望果下
然後你發現係相中
爺孫後面竟然有個橙色垃圾桶
畫面右邊咁岩有部紅色巴士(附上「快人一泡」廣告)
兩隻色都搶哂注意
咁你就明影黑白嘅其中一個原因
就係將畫面顏色嘅干擾盡量減低
香港係一個好多顏色干擾嘅地方
所以點解香港都幾適合影黑白
要係香港影彩色而你又在乎畫面美
你遇到所謂「對」嘅moment嘅機率會少好多
全黑白街拍嘅㩒shutter頻率
一定會高過全彩色街拍
成功感會大d,就算冇好作品是,起碼果日你有影到野
玩彩色可以一整日冇影到一張相,或影到一堆垃圾
除非你玩嘅係專影局部/玩色塊/玩幾何果種街拍
產量可以高d
不過黑白又唔一定高產量
都視乎你想影咩

Ps:我都唔明白點解垃圾桶要設計成橙色
彩色街拍殺手,第二位我比「快人一泡」
但係呢,好多人玩黑白都唔係因為意識到色干擾而選擇黑白
而係硬係覺得彩色唔靚(唔知道唔靚係因為色干擾或其他原因)
或者純粹鍾意黑白比嘅感覺
黑白本身就帶有一種感受
任何色都帶有佢獨特嘅感受
人可以鍾意黑色嘅感覺而去著黑衫黑褲
同理,點解唔可以影黑白相?

關鍵問題係
如果你想影好d相
但你所有相都只係依賴黑白嘅感覺去感染人
而相本身內容同形式都不足
咁d相就會好悶
功不可沒嘅只係黑白
而唔係你本人
專登留言比人屌都幾好笑
好多時真係比d色搶眼
我都黑人問號咗
原來佢哋睇嘢係黑白,定幾十年前嘅相機
黑白影相梗係有嘢想營造先會影黑白
黑白唔代表懷舊,可以係突出主題,對比高嚟突出線條,人物五官等等,但懷舊其一可以係黑白
唔明影相同肉眼見到嘅嘢有乜直接關係
照你邏輯執彩色相都係想營造緊一啲野
定係你隻眼裝咗lightroom?
又唔見你問點解電影grading要用teal and orange?又唔見你問點解啲人執相要執日系色?
黑白成功率高好多
我覺得係唔同玩法
Don’t try to understand it, feel it
係囉 影到個效果已經開心
個個都想做攝影師咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞