噬謊者外傳(中文)

497 回覆
38 Like 1 Dislike
做左首領型棍左勁多
係畫風乾淨左 光左好多
我都估一下 火羅口 既設計
我第 1個假設係作者俾出既特寫分鏡都有意思 , 呢樣係第一部可以證明 .
第 2個假設係 火羅口 掌握必勝法 .

分析 1) 關於 貘 既天秤
第一局最後分鏡畫面係 貘 既天秤傾側而同畫面 "解放口" 被插中 . 我估計係暗示 "海盜桶" 既重量唔平衡就係解放既條件 , 火羅口 指示 夜行主持人 插既最後一刀令 "海盜桶" 重量分佈傾向某一側超過界限觸發機關 .
天秤向畫面左面 , 而主持人當時就係將刀插畫面左面既位置 .

分析 2) 關於 夜行主持人 既 "不自然" 感覺
刀既重量係第1樣不自然 . 丸子橋 第一下拎刀上手既時候就覺得刀好重 , 的確正常 "海盜桶" 唔需要咁重既刀 , 因為正常係靠插入既動作去觸發解放機關 , 用膠刀或者鋁製比較輕身既物料都可以 .
而且 10 / 100 / 1000 萬既刀 , 一般最方便處理既方法係分唔同顏色 , 但 火羅口 話不同材質而且重量不相同 , 由 火羅口 講呢樣野係必須既 , 如果遊戲結束主持人檢查 "海盜桶" , 火羅口 都可以話 丸子橋 知道重量既情報 .
刀插入時既喀嚓一聲係第2樣不自然 . 正常 "海盜桶" 插唔中 "解放口" 既話應該唔會觸碰到任何機關 , 但作者畫既每一個插刀分鏡都多餘咁有喀嚓既擬聲詞 . 估計 夜行主持人 每次插入刀既時候都感覺到刀被機關鎖住 , 因洞為機關係類似自鎖結構 ( 即係SIM卡 / SD卡槽既設計 , 按一下 -> 回彈少少 -> 鎖住 ) . 夜行主持人 插中 "解放口" 既畫面 , 隻左手係已經完全離開把中獎既刀 , 而唔係握住 .

分析 3) 關於 火羅口 既必勝法
基本上 , 噬謊者會員提出既賭局 , 絕無例外都係出千 , 係噬謊者賭局有時會賭命既情況 , 會員唔會願意承受死亡既風險 . 呢個 "海盜桶" 正常遊戲方式 , 玩家係有機會第1下或第2下就已經插中 "解放口" , 而且機會率唔低 .
第1局完全無經過抽籤就俾 丸子橋 先手 , 所以 火羅口 應該係有信心 丸子橋 嬴唔到 . 即係 火羅口 既必勝法係佢有方法一直阻止對方勝出 , 直到 火羅口 自己想嬴既時候 .
如果 火羅口 希望增加遊戲中 丸子橋 被吊頸既拉力 , 火羅口 必須令 "海盜桶" 上刀既重量分佈保持平衡 . 係矇眼既情況下 , 火羅口 睇唔到 丸子橋 選擇插既位置 , 所以佢要用觸感去確認 "海盜桶" 重量既傾斜方向 , 去決定插下一把刀既位置 . 火羅口 第一次選擇插刀位置既分鏡 , 佢有用手觸摸 "海盜桶" , 而且個畫面係故意近到可以清楚見到手指肚有用力壓落去 .
以正負數做例子 , 假設 +3 或 -3 為觸發界限 , 如果 丸子橋 回合之後 "海盜桶" 傾斜係 +2 , 火羅口 想繼續既話會選擇 -1 , 如果想完結個輪遊戲會選擇 +1 ) .
一般 "海盜桶" 係圓桶形 , 呢個 " 犍陀多大人 " 版本係明確 6面 , 原因係為方面 火羅口 自己確認重量既傾斜方向係 6面中既邊一面 .

分析 4) 關於 旋轉
火羅口 呢個大家都知既 "海盜桶" / "危機一發" 遊戲只係煙幕 , 會旋轉既財寶背景都係煙幕 , 意圖誤導對手 .
我睇中文翻譯 , 火羅口 講過 "解放口" 只有一個 , 但無講過旋轉之後 "解放口" 就會隨機重設既機關係咪存在 . 所以成個遊戲同旋轉係完全無關 .
" 犍陀多大人 " 既3個喜怒哀既頭 , 都係誤導對手浪費精力去分析 "解放口" 既位置 .

分析 5) 關於 銀紙重量
其他人估計話 火羅口 用計數去計錢袋同刀重量平衡 . 我覺得銀紙重量同中獎無關係 . 以1萬1張銀紙既方式 , 10萬 同 1000萬既重量相差 100倍 , 代表 10萬既刀 , 丸子橋 拎上手已經覺得有明顯重量 , 如果 1000萬既刀係再重 100倍既話唔現實 , 相同形狀鐵同黃金既重量都只係相差 2倍半 .

分析 6) 關於 " 犍陀多大人 "
" 犍陀多大人 " 參考蜘蛛之絲故事中命懸一線既形象之外 , 犍陀多既故事對賭局發展或者結果有無影響 ?
https://zh.wikipedia.org/wiki/蜘蛛之絲
http://www.fodizi.tw/fojiaogushi/3540.html

分析 7) 關於 丸子橋 既結局
由於 火羅口 掌握必勝法(不敗) , 丸子橋 可以贏到大錢又唔駛吊死既方法 , 我估計 72個洞每人各插滿 36把刀 , 而重量傾斜始終未到界限值 , " 犍陀多大人 " 無被彈出 , 令 火羅口 所講 " 解放 " 無出現到 , 夜行主持人 判 火羅口 說謊違反 "禁止說謊" 既規定判輸 , 丸子橋 勝兼可得當時網袋內積存既銀紙 .

分析 8) 關於 賭局遊戲方式 既本質
呢個 " 犍陀多大人 " 遊戲性係本輪自己無法中獎既情況下選擇最有利既插刀位置 , 令對方下一輪即使用最重既刀都無法獲勝 , 而最佳情況係對方即使用最接近平衡既插刀選擇 , 不平衡既程度都足以令自己下一輪插刀獲勝 . 但一旦計算錯誤, 重量接近但未能突破傾斜界限值 , 等於將勝利拱手讓人 .

有冇人搵得返百度當年點推斷潤秒
如果按照+3-3嘅例子
咁可能10/100/1000萬刀嘅差距係一/二/三倍重
有少少斜再加把1000就夠完?
其實當初真係想佢畫final battle 係梶對貘
但宿命對決場場點都係蜂名贏
題外話,翻睇之後發現依幕

依都梶同貘諗到同一條橋去突破其實反映左梶已經成長到好高水平
其實當初真係想佢畫final battle 係梶對貘
但宿命對決果種宿命感點都係蜂名贏
最尾玩air poker第一個諗到規則
隱若有超越斑目嘅feel
出左第3集
夜行嬲到仆街
我地點知唔係dead end
始終佢唔係主角,真係會話死就死
最多玩多幾場先
唔飲咖啡飲茶即刻閪面
認真劇情入面插呢d笑位好撚正

並駕齊驅
飲茶唔飲啡
最上妙子得戚樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞