『歸家post』BNO 5+1 VISA 申請資訊 (21) VISA黑洞等候區

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
Border唔會咁on9當visitor吧
有晒vignette就算見到遲左一日要用visitor身分入
Bonder都要同當事人解釋返吧。
我意思我自己呢邊會冇咩信心啫
你移民過去同返屋企既感覺差好遠啦
呢D野無99%,只有100% 同 0%
一陣間佢6個月過期居留 / 5年後先發現無計過ILR / 搞花個底
呢度無人負責得起

唔怕一萬只怕萬一
解決問題 / 問問題都要搵啱人
都係果句,呢D特別情況緊係問返官方攞100%準確嘅答案
大家都係想幫巴打嘅更加唔應該斷尻估
希望佢有答案之後返黎分享俾我地知
想問吓個Visa 係咪一grant左之後就開始計Visa嘅日期?
定係佢會跟我填嗰個預計到英國日期?
一grant左就開始計
最鐘意答呢條
1. BNO VISA 係有expiry date,唔洗自己計住
2. 要自己計住個個係你居留 (官方係用 live呢個字,所以由到埗UK開始計) 時間,計住呢個先知自己5年後符唔符合條件申請 ILR。如果居留時間唔夠,就要extend BNO VISA繼續儲夠。

頭盔有錯請指正
巴打呢個我知,所以我計緊日子盡量唔係臨尾嗰一年超過範圍費事又要俾錢續期
我想知嘅係個Visa批就由嗰日開始計Visa嘅第一日?
因為我想用埋頭一兩個月嘅時間盡量喺香港搵多少少錢先過去
無錯
一收到approval email就起跳5年後expire
E.G. 佢會講明:
"You have been granted permission to enter and stay in the UK under the Hong Kong British National (Overseas) (BN(O)) route from 28 Oct 2021 until 28 Oct 2026."

諗住儲多一兩個月錢咪做咗 TB test先
想問下如果holder去到住夠5年,但dependent唔夠5年嘅話,係咪大家都申請唔到ILR同BC,要等全部人夠先可以一齊申請得?定係holder夠就可以自己申請?
係英國搵工nationality 填Chineae 定British?
冇hk 㨂
支那
BN(O) Status holder = British
否則Chinese
填左British
拎左BRP未?
想問下你個預期入境日子填左幾多號?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞