【連登 商業電台 光明頂 討論區(七十二)】

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
佢都係食埋尾水,又或者做唔長
今晚唔使入會有得聽,都已經熄咗機。

NFT唔係唔值得支持,而係件事根本就係消費緊充滿擁有欲同占有欲兼虛榮心嘅人。用一種最方便嘅方法去食盡呢part consumer surplus。

用大量華麗嘅言辭去包裝佢反而好肉酸。

NFT主要賣一件unique嘅item,用嚟賣音樂⋯⋯我知道製作人都要生活,但你想你嘅音樂同藝術可以伸展到最廣嘅領域丫,還是俾人買串數字返去打飛機?雖然同搵到錢無牴觸,但唔起擡到佢咁高,佢個本質唔係乜嘢咁高尚。
Royal唔隨便玩
發展到今日咁都係因為續牌,因為中期牌照檢討就快到,應該係有政界中人傳咗話俾商台講明邊啲人冇得留,自己早啲走無謂大家肉肉酸酸咁啦
佢可以照上返商臺晚晚同條「我覺得無乜料到嘅」過氣配角互丁。咁你想唔想聽先?
有heart嘅都走哂啦
903 留返啲老patpat 係度
881 小濤 19 鮑sir 走埋
我上面講咗,如果日日有篇社論級嘅文出,我當日日買份報紙。

一個月五舊水俾唔起唔緊要,人人經濟能力唔同,唔值得羞恥。我相信佢會有部份片放上Facebook之類係唔使錢嘅。
藝術品價值見人見知,但聽完佢頭先舉個例子俾我覺得,NFT只係用crypto 去交易買賣‘限量品’。
藝術品價值從來都無乜好爭論。

只係NFT呢樣嘢背後個本質,其實唔係乜嘢咁值得吹捧。就好似佢拎陳奐仁個例子咁,一向都係呢種拍賣某創作手稿又乜又物。

𡃁模簽名寫真集之類,買完見你一條窮撚都咁闊綽,就講到明會同你食餐飯。

其實都無問題嘅!只係我覺得佢同藝術本質真係關係不大,只係因為錢。錢從來都好大。
真係支持,真係sponsor嘅,好似join十九個Patreon比買一條證明你係擁有者嘅hash,更有意義。

一來佢有錢繼續做,二來佢都會想你appreciate繼續sponsor,咁就一直有好嘢出爐。呢類賣digital signature嘅嘢,只係雙方滿足下過下癮。如果買家係個正常有識見嘅人,又可以多個知音兼朋友。
NFT嘅野,係吹捧出來;關‘限量品’同藝術品乜鳩野事;其實得一件,而且係現代野同原品;價值同保值就見人見智,正所謂傻子多唔多唔重要,你只要搵到下一個

助養19

其實係睇你覺19值唔值呢個價姐
問下大家正負評
(以月科$50鎂 計)
可以聽返2020 JULY 1 之前嘅光明頂(可能唔準時 集數都唔多)

大家會唔會科金聽

唔會
其實我十蚊就會,五十蚊就不了,我只係想聽吓節目同睇吓文,其他著數我跟本唔會用到。
題外話:睇開鮑生節目嘅巴絲打,知唔知鮑生會唔會將個節目放上 podcast 到
快d執左佢算,唔好比希望我地
有呀!方便唔睇YouTube 啲聽眾
唔係 behind paywall Patreon 個個 podcast,我明要搵食冇得講,可唔可以放 YouTube 本身免費個批冇放到落去 google / apple podcast 到
邊有希望
我諗應該係技術層面難wo

有無得似patreon 一樣有confirm 比左錢先聽到
陶生整多個25鎂得唔得
利申 本身冇課開Patreon 唔知價
唔明你講乜,放 YouTube 免費就得,但段聲音片放上google / apple podcast就唔得,咁怪
想講嘅係

個podcast 係google /apple 到播 怕唔怕流出 畢竟係會員福利 咁如果有流出 就變左免費 對會員不公 同埋知道有得免費聽 你仲科唔科金落去?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞