加息係滯脹嘅導火線?

111 回覆
58 Like 3 Dislike
咁就叫爆左
連熱狗都信就知只有低能仔自會信嫁啦。
笑左 爆左
呢十年大陸樓價升左幾多倍知唔知?
所以家下通漲咁勁
根本係登登搞出黎

最撚好笑係通漲加快
最首當其衝既就係美國既低下階層
當中有好多都係我登fans黎
事實會唔會係中國買唔起煤?
你都有道理

央視出左黎講相關說法誤導,造成「低級紅」「高級黑」效果,強調限電主因是煤炭緊缺等問題。

可能真係唔夠煤炭用咁簡單
而家呢種通漲持續幾耐取決於肺炎係第三世界持續幾耐。遲d第三世界既供應鏈開返,通漲應該會開始緩和,全球化會繼續。

雖然好多已發展國家政府想建立返本地供應鏈,但私營企業點會揀係成本咁高既本土做,最後都係會係返第三世界生產,除非政府大幅補貼,但如果大幅補貼,物價都唔會比第三世界進口既高,通漲升幅有限。除非佢地全部對第三世界進口貨加關稅
點解發電用動力煤緊缺, 搞到全國要拉閘限電, 電廠/電網而家先瞓醒發覺D存煤就嚟用晒? 之後有排都未返貨? 而家要出去食炒價搶現貨? 負責訂煤條友唔識計數定係放咗大假冇返工?

全世界電廠有晒生產計劃, 會預早大半年向煤商訂落今季要用嘅煤, 尤其係海外煤要預早book定船同港口裝卸, 到預見唔夠先會搵現貨補充缺口, 就算買到現貨一樣要等鐵道/船期, 唔係你落去7仔買condom咁一買就有

而家唔夠存煤, 又唔夠海外煤入口, 電廠睇返個發電計劃同收煤數計吓, 應該早幾個月就知會PK, 咁正路係上報党話要加電價同批多D海外煤進口, 9估又係上面無人話事+小做小錯+不作為+無視+唔關我事etc, 個個唔敢同主旋律唱反調話要入澳洲煤, 結果拖吓拖下就拖到爆煲

呢個case就同19年爆武肺, 年中河南鄭州水浸一樣, 係党性玩出嚟嘅鑊, 等到班小學生超高層知奶咗嘢, 下面就出盡奶力集中力量去辦壞事嚟補鑊, 咁最後電網唔會冧檔, 不過地面班韭菜屁民就一朝回到解放前啫, 事後仲要歌功頌得話全靠党先至可以度過寒冬走出黑暗
傳說中嘅食砒霜毒老虎?
高質
負責發電廠日常運作啲人點會唔知幾時會唔夠煤
九成都係上面啲人個個都扮唔知/唔敢出聲
不過好在嘅係全國一齊唔夠,法不責眾之下大家又安全渡過難關。至於人地冇電用,啲官心唸關我鳩事最緊要嘅係保住我頂烏沙帽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞