加息係滯脹嘅導火線?

111 回覆
58 Like 3 Dislike
好下腦都知唔使停電減產
落個通告咪得
只係平民pk,黨唔會有事
真係好天真 有d 問題解決唔到就係解決唔到。 太陽能錯峰短則10 幾個鐘, 長則1頭半個月。 你要起幾多舊電池先夠?

仲要好多地方根本無足夠太陽

太陽能要坐正, 唯一係將d 太陽能板起係外太空,再傳番d 電落黎。 呢樣野有排都未做到
最主要係油企underinvestment 。 而家美國既活躍油井得番一半
咁出個通告叫人唔好用google用百度就得
唔使block google
真係有on9仔信支那D大內宣, 以為支那停電係要減產去迫美帝食滯脹, 拉閘停電係支共唔夠鎂金去用歐洲日本去搶煤同天然氣呀

做廠做生意遇著成本上升, 冇錢賺要蝕本就會自然quit game停產停業, 支共想迫減產同所謂產業升級, 狂加電費油氣費就得, 唔駛玩到全國大停電咁7, this is really bad management
限工廠又點解限到街燈交通燈都冇呀
打少陣飛機喇
美元係唔可以收皮,對於依家已經脫離金本位既所有國家黎講,國際間貿易同人民相信該國貨幣有購買力係因為背後既backup資產。

筆者提到認為香港財政穩健,但我想反問一句,港元係基於乜野機制流入市場? 係現時機制下,美元收皮對所謂「財政穩健」既香港有咩影響?

當然筆者寫既野有佢邏輯同理由,同時文章主力係講緊美元,但係如果故此忽略對港元影響呢個就係絕對壞人。

加密貨幣基本上無可能成為世界主流,因為佢就好似孤兒仔咁無背景支持,如果真係玩加密貨幣,FACEBOOK當年既穩定幣會係更好既替代,但係但凡擁有強大武力既政府都唔可能任由呢的無法控制既貨幣取代本國貨幣。

除非有一日世界由AI管理。
我建議你睇少的鐵血網呢的飛機文,當你更深入研究國際供應鏈,你就會發現大陸不過係組裝商。

如果供應鏈搬返美國,人工會大幅提高,無好處情況下俾多左錢既只係中產同有錢。

同埋你講既通漲,本身係大陸原材料已經年年加價
上個月大陸出口差唔多3000億美金
搬番美國 真係可行咩 人口都support唔到
再睇下印尼數據,生產業差唔多收晒皮
生產業數據黎講真係得中國似樣
咁多訂單D廠賺到錢 怕咩硬食貴電成本
講到尾都係 太多人生產做爛市
咁信貸評級會跌到仆街
減產咪加價囉,供需關係都唔知
Lm
內宣?官方發文解釋咗了啵,點樣內宣呀?無腦反中就係連登嘅政治正確
加價第一個咪加左落中國自己人身上先
中國唔係市場唯一供應商 有人加得少過你GDP咪縮
事實你搞個出口關稅 加勞工人工一樣做到通脹
on9到限電搞鳩國民正常生活又縮GDP去輸出通脹JM9
中國唔係市場唯一供應商
咪就係疫情導致越南等工廠停曬囉,依家除咗中國仲有咩大工廠開工呀?
越南得幾千單點會阻到佢開工 你當下下好似中國咁要封城幾個月
加埋印度 柬埔寨 緬甸 孟加拉 賓賓 印印之類大把做到
同埋你仲未答到我 明明大把方法做到 點解用最柒個方法做喎
咩最柒做法?官方已經出嚟解釋了喎,停電同陰謀論冇關
抬邊個個咩頭?
係咪事實我唔知, 但係由黨媒到小粉紅都係咁樣講
呢個post啲藍屍/五毛柒到呢
所以中国樓市自己揾方法自己爆咗先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞