加息係滯脹嘅導火線?

111 回覆
58 Like 3 Dislike
而家講MMT,政府赤字=民間盈餘
留名Bin舊經濟理論嘅C
Starman ga
Ching 又唔好講到咁死
今日既情況唔等於未來既

個世界每日都變緊 有好多人討論緊呢個可能性 就唔可以排除呢個可能性 同埋有小國已經用bitcoin 做法幣
因為停電減產 中國唔再賤價硬食通脹
通脹會轉嫁番比入口國 美國受最大影響
所以有人覺得係專登

樓主篇文提到:
「原因之一是全球化導致的產能過剩。全球化供應鏈使生產鏈由先進國轉移集中佈局在中國、越南、柬埔寨和印度等新興市場國家,大幅增加全球產能的同時,其低廉的生產成本及關稅的下調大幅降低了物價成本。在全球化供應鏈下,一個國家的物價水平已並非由單一國家的國內的供求所決定,而是以全球產能反映的總供應與全球性需求的角力。」

今次揾咩人埋單?
NKE、FDX、COST 等等最近嘅季度業績已經反映咗好多問題

佢地近期同預測嚟緊營運成本升咗唔少
包括運輸成本大幅上升﹑
工人人工比以前高咗﹑
勞動力短缺等等
❨我之前係咁而望過 冇認真睇❩
唔係講唔講到咁死問題
係本身運行時work唔work既問題
Crypto本身係有限 用crypto做貨幣即係行貨幣緊縮政策
歷史已經出現過國家行貨幣緊縮時會出現通縮既問題嚴重性 所以一早已經否定左
認真睇過凱因斯本general theory根本唔會講得出crypto做世界貨幣
全球化帶黎既優點就係可以令d本身身產成本高既國家
將個生產成本減低 而去全球化將d本來一直係海外既廠召返黎本國生產會導致本地通漲再進一步提升
以家中國行鎖國政策 趕走晒所有人
佢自己大獲之餘 其實其他國家都有好大問題
尤其係以家呢個timing
當本國經濟有問題時 政權又會將內部壓力轉移去外部
所以點解呢幾年國與國之間距離戰爭變緣越黎越近
咁佢唔寫轉載 我以為係佢本人有連登acc上黎宣傳姐
邊個願意篤爆個bubble
做千古罪人
成編文有大BUG,
就係假設左永續疫情

疫情完左呢個世界會點行?要諗呢個問題
其實滯脹一陣,都總好過瘋狂通脹,前者始終係美國經歷過而且係捱得過,後者發生可能一蹶不振
反正拜登都柒開,幫幫忙啦
Ching
點解crypto會有限 ?
最怕其實係加息帶黎既通縮
其實望下英國當年典處理就知
加息係收水, 晨早就要做

今次嘅滯脹主因係aggregate supply收縮, money supply QE大放水只係加速師

印錢紙係咪一定會玩出滯脹? 

你睇日本同支那都狂印銀紙, 結果日本爆泡後掉進迷失30年嘅通縮惡夢, 咁多Yen去咗邊? 日本人樓同股票都唔再炒, D Yen變晒日本國債, 因為Yen唔係美金, 再多Yen都唔會影響國際金融穩定

而家就輪到支那狂谷M3/GDP吹大咗個內房同鐵公基債, 再含爆自己, 呢20年嚟支那係有通脹, 但有排都仲未輪到滯脹, 反而人類史上最巨大嘅樓市泡沬真係爆破, 就輪到支那學日本咁玩迷失30年, 仲要係內循環加強版

美帝QE自08年起都玩咗13年, 過去10年邊度有通脹? 美帝唔印咁多鎂出嚟, 支那同東南亞南美呢D新興經濟體又邊有咁多美元去支持經濟發展同谷GDP?

money supply係要同aggregate supply一齊同步增長, 咁price level / inflation先至穩定

但而家M不停加, 但AS就因為武肺封城停工鎖港而收縮, 供應少咗但因派錢D人冇窮到以至需求如常, 所以商品價格先會狂升, 咁AS因為現實原因一兩年內冇法完全恢復, M就要一齊縮先可以維持個price level穩定

如M不停加, 咁price level升, 只要迫使更多工廠因為原材漲價成本失控而退市(大把支那外貿工廠要蝕錢), 就算有產能都會因蝕本而焗住停工(就如支那煤電減產), 咁個AS只會越做越縮, 進一步夾高price level

要解決, 就唔可以再玩封城鎖國停工追求清零咁on9, AS未回復前要減超發咗嘅M, 另願直接派錢畀國民/中小企維持基本生計(e.g. 美帝嘅PPP), 停止用QE無節制買bond, 要有可預其嘅price level, AS先可逐漸恢復正常

日日食炒價, 買唔到料冇船期交貨仲要畀客claim畀銀行追數, D廠點生存?
如果經濟唔好
美國core cpi又升得勁
咁fed 一定要加息啦
但係如果美國 core cpi 細過8%
咁fed 可以忍手
得美國經濟好返先至加息

全球cpi就算升50%
fed 都係wfc

結論係fed加息係導致其他國家滯脹
而美國就繼續經濟增長
有冇諗過契媽理論
新科技興起 導致將來有機會通縮
因為某 D產品 / 服務需求減少
eg business trip, 實體娛樂,plantbased products and breast feed 致畜牧業需求減少

連帶全球出生率下跌 需求更少 supply 過剩
最後需求下降,tqqq就真係decay了
依家中國認真減產,美國佬今舖真係含柒,d惡性通脹冇人再同美國食,估唔到有生之年都可以見證世界崩潰
佢講Bitcoin
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞