加息係滯脹嘅導火線?

111 回覆
58 Like 3 Dislike
所以要加快越南,印度,中美洲國家 set up

一直諗唔明點解中美洲做唔起
明明背靠美加,船運又方便去歐洲
減產中國第一波通脹自己會食左先 GDP仲會大減
同埋焗美國佬加息中國樓市都爆埋 如果真係諗埋依D屎橋就真係習大大世一
真係on9 既先會信

無油無煤無電無船無人番工點撚樣supply 過剩 , 科技幾時進步到可以用愛發電呀

100 年後唔知, 起碼呢幾年唔會
越南呢幾年都發展得幾好
一早加息咪無事囉。
無人需要負責,因為借錢要還息係天經地義
所謂既新能源埋又係風電水電太陽能,幾十年前已經有。

呢d 野最大既問題係唔穩定,一個發電機係唔停得,無論技術點突破,先天因素已經焗限左佢地只會係配角。多咗好多只係因為之前太少。唔代表佢地最後可以坐正

除非有朝核能可以大規模發展,唔係既話能源主角仍然會係化石燃料
唔會 大家都係做下樣拎籌碼
Deal 好大家都happy
借問當年點處理
近期流行講鬥爭,保住權緊要啲支持習主席
疲情一日未完 中國有話事權今次
你有幾耐冇再聽過美國佬話搬生產線去越南 印度
個邊疲情搞到收晒皮 係中國生產力keep到
但中國d廠賤價賺小d錢都要狂做
宜家一減產 生產行業只會大食細,到時profit margin 高左 分分鐘仲賺得多 美國佬就大撚鑊 食番晒d通脹
石油/天然氣狂升 唔係因為貨運成本上升先貴咩?
中國冇電冇水凍鳩死就沒事兒
美國就乜撚嘢都大撚鑊
電池技術近年進步得好快,儲能問題搞掂咗你講嗰啲就唔係問題,太陽能發電一早已經平過用煤炭發電。
所以話d大棋黨on9就係咁解,仲係度j停電,明明未搞到美國滯脹就會先搞到中國衰退。
係因為敗登上台後停q咗頁岩油,沙特同油組見無咗競爭者,唔駛用低油價逼死d競爭者,咪減產夾返高個油價囉。
請教下係咪姐係通縮前會經歷左滯脹先 因為生活成本上升(物價) 但實體經濟無好到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞