失業貸款苦主苦等交流區(10)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
打算打去mc問上左未
mc係咩申請Za bank兩個月都冇進展
有無人知上左mc 係咪多數都得?會唔會mc唔批
以前就9成會批,但宜家真係答你唔到,因為佢收緊得好勢利,以前無地址or失業證明佢都可以幫打做聲明,但宜家多咗樣銀行預先審核,只要一開波有文件唔齊都Ban咗先
唔該你先 今日打去渣打覆左話9月9上左mc 但mc未覆 都差唔多兩個禮拜 想知有無巴打係比mc rejected
(以下為我個人推測,你地自己分析下可唔可信)

呢個loan由4月尾至今已經5個月,即係話最頭申請個批都已經供緊4~5期還款,即係政府已經初步壞脹率啦,如果係唔還就一開波就唔還啦,唔會供供下先唔還,所以可能政府見個壞脹率比佢預期高,所以宜家批數個度揸得好嚴
真心煩 仲以為上mc又無叫我補文件就9成得 垃撚圾政府
之前嘅po,見過好多渣打申請人都係會比較慢,同埋就算你打電話比佢,識員都好似唔知咩事咁,但係佢係柒D,但見之後申請成功率都係比較高,所以唔洗太擔心嘅
MC 1~2 日內已經批核及回覆銀行,呢樣嘢係各大討論區已經無聽過超過半個月啦,我認為最新MC批核速度已經拉慢到3~4日

以上推測之原因

1,MC見申請人越來越少,已經抽調返D人手去其他項目度

2,MC見壞脹率高,所以查得仔細咗

2,銀行唔鳩見咗你交過嘅文件,咁就要MC通知銀行再通告你

3,就算銀行個度過關、但MC仲係覺得你交嘅文件唔夠或資料不足
即係依家企左係度mc個電話勁撚難打
中銀打嚟話我聽要等成一個月

如果另外再申請其他會唔會影響?
唔會,我個人反而建議你親有時間快D隊多兩間保本仲更加好

中銀咁答似係想hea你
正苦不嬲都係咁仆街架啦
有冇邊間最快
除咗za
林鄭月娥:延長三個中小企及個人貸款擔保計劃
2021-09-21 HKT 10:01
打左上mc 話覆左銀行要補文件 但渣打條撚樣又話未收到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞