其實香港在90年代有咩影響力可以令到連日本動畫/遊戲都成日提起香港?

246 回覆
140 Like 11 Dislike
哥斯拉同King Kong

都要黎香港 決鬥
到咒術迴戰虎杖都仲會講無問題
喺佢地d流行文化作品入面提過下香港姐, 唔使打晒飛機下話, 況且論90年代經濟文化影響力, 日本贏香港一條街啦
睡狗撚係90年代
柒到唔敢睇,無改錯名
風水 拳法家 黑社會

講返日文唔得嘅
應該係因為以前嘅九龍城寨好吸引日本人
由攻殼機動隊開始 8,90 年代嘅動畫好興hard core科幻、cyberpunk元素 可能係關就快踏入2000年事 電腦同web 開始普及 連matrix都譯成21世紀殺人網絡就知當年世界嘅流行文化背景

再加上當時各地都好興黑幫電影 而日本本土都有治安問題 所以當時除左科幻元素 同時佢地都探討正邪、人性等題材
應該用圍頭話,真正最早香港語言
用真名上連登
唔小心負皮
覺得主要係2點
1係香港當時係唯一跟到日本車尾既亞州國家
香港之後已經唔多入流
2係日本都一樣有大支那情意結,始終咁多年起支那隔離,香港係最安全既投射地
仲有名叫國際大都會 , 購物天堂 , 美食之都 , 紐倫港
當年日本播時仲係廣東話原曲
金田一印象中都黎咗2-3次香港查案,記得有集係提到舊啟德機場d機係勁近民居
日本人係勁中意九龍城寨,佢哋覺得個種三不管+有cyberpunk感覺好吸引,好多作品都多少有用佢做藍本,比如Getbacker嘅無限城
JOJO三部都有黎過香港飲茶
電影嘅話最近 信用欺詐師電影版都黎咗香港拍

日本人眼中會覺得香港係發達城市+有中國元素(風水個d)神秘感同現代混合,同埋佢哋好中意黑社會(佢哋叫香港Mafia)
同埋好多日本人其實一世人都冇出過國,佢哋中意個d好多係FF(除咗香港仲有巴黎,有興趣可以search吓巴黎綜合症)
至少尖東堆酒店仲係香港/ 英國人有業權,百德新街真係大多數日本人業權佢地揸莊,仲有黃埔/太古城都係好多日本人
香港其實本身個形象係出嘅,嗰種中西合璧城市感,加埋8、90年代文化輸出,警匪黑幫片嗰啲係令人留下深刻印象。拍戲嚟講香港景係幾有feel不過近年坡台泰越都堀起,選擇多咗,香港文化嘅保存本身亦面臨好大考驗⋯
所謂亞洲四小龍但係好多數據都表明當年南韓同台灣其實仍然遠不如香港同新加坡
發哥都好紅
機動武鬥傳新香港大總統係發哥(日本仔真係了解香港人嘅夢想)
黑礁個香港黑幫大佬又係發哥用雙鎗勁型
估唔到台灣同日本咁老友
但係日本d作品提過台灣的都無提過香港咁多次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞