其實香港在90年代有咩影響力可以令到連日本動畫/遊戲都成日提起香港?

246 回覆
140 Like 11 Dislike
90年代連倫伯都有拍片講大陸幾腐敗仲攞獎添啦
邊會係因為拍老共唔鍾意所以改為寫香港
鄭立呢啲9up文估唔到仲有人睇
Banana Fish! 好正
然而PTT好多台仔都係鄭立fans黎
jojo星塵鬥士
依套其實唔止香港,由日本一直去埃及經過都有講
正如呢到都好多人睇蕭生但唔過濾照單全收
真係睇壞腦
閃靈二人組既無限城 = 九龍城寨
睇呢套鍾意左高達
成龍
日本巔峰嗰時真係好撚變態,而家香港d樓價都完全無得比
香港1970-2000 差唔多係成個亞洲最唔講意識形態嘅地方
C sor !!!!!!
中西合璧文化
一街光管招牌
茶記

但係大多數日本人仲停留係
著唐裝衫 大紅燈籠 維港大量鴨靈號
個個識功夫
小丸子同花師奶都有一兩集講話黎香港旅行
聽我啊姨講當年跟團去韓國旅行,d韓妹一知道d男團友係香港黎就發哂姣勁殷勤

當年香港男人應該好多free pussy食
新香港 香港係國家
當年香港係旅遊聖地 出晒名既東方之珠
日本動漫、影片、遊戲:高達、數碼暴龍、驚爆危機、淚眼煞星、百變小櫻、莎木、拳王、街霸、攻殼機動隊、哥斯拉、信用欺詐師、戀愛香港等等
外國影片:有變形金剛、蝙蝠俠等
其實連日本歌都有:ラビリンス
以前日本人勁鍾意香港 因香港人成日去玩、消費 而且香港真係咩都有 食玩買 吃喝玩 咩風味都有
加上香港都好受日本文化影響 所以日本人都好中意香港
而且李小龍、成龍、星爺、發哥等人過去既成就 都有份將港產片衝出亞洲 令到更多人對香港有好感
否則 單依靠旅遊 香港又咁細 又玩得1個星期都冇 識條鐵咩
不過香港最吸引 真係新舊都有 有特色舊區 又有莫登大廈
條雀仔街 金魚街 鴨記 有時都會見到外國人、日本人
試過見過有日本人係鴨記睇舊膠片 雀仔街睇雀
見到啲靚女好中意小動物 但就未見過有巴打夠膽上前抄牌
戰姬絕唱有唱成龍歌
80-90年代香港電影輸出世界勁嘛
你睇返其他地方對香港印象都係果陣時
香港啲樓啊香港啲景啊,你講有借鏡嘅都係果個年代

比較有明顯形象改變嘅可能已經去到兩年前反送中果時
真痴呆
呢套好睇
記得以前細個喺亞視睇過
聰明仔發現注意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞