其實香港在90年代有咩影響力可以令到連日本動畫/遊戲都成日提起香港?

246 回覆
140 Like 11 Dislike
十二方王牌大車輪日文讀音=屌你老母閪
咁上海都有,不過係小說版,香港就有兩次
香港腳
以前嘅香港
唔好唔記得
仲有廣東話插曲
真係可一不可再
我頭先查一查,小櫻黎香港電影得日文,無講其他語言
https://www.youtube.com/watch?v=0iLnSnNVqr0
我快睇飛住黎睇,有錯請指正

而數碼3根據維基就
大耳獸(テリアモン,Terriermon)(日本:多田葵;香港:陳凱婷;台灣:謝佼娟)
本作品數碼獸男主角之一。
李建良的拍檔,成長期,疫苗種。
建良從他父親那裡得到了美國的數碼獸遊戲,在遊戲中他讓大耳獸打敗了金剛獸,然而不久之後,金剛獸再次出現,並把進化成加魯哥獸的大耳獸打傷。建良非常自責,認為是自己讓大耳獸受傷,於是將神秘出現的藍卡刷入刷卡機,大耳獸實體化,並成為建良的搭檔。在未被建良的父親發現前,它一直在家中扮玩具,所以它一直被小春當布娃娃折騰。性格比較多管閒事。雖然大耳獸是三隻主角數碼獸中體型最小,但戰意非常強,只要建良或者自己遇上危險就會立即進化。口頭禪在日語版本為粵語的「冇問題」,在香港TVB版本為普通話的「沒問題」,在台灣台視版本為「莫慢待」。

原因講左
佢隻眼入咗沙冇辦法啦
高達玉華
有咩問題?
Splatoon 3
小櫻clear card 莓玲同小狼sms係打廣東話,仲喺小櫻面前講廣東話不過小櫻唔識廣東話
掃蕩邪惡 當力求勝利
因為舊年代香港岀名李小龍(功夫),英雄本色,九龍三不管(黑幫),又係東方gg,其他地方冇得比,要諗特別設定嘅外國人好簡單就可以聯想到香港

依家嘅香港冇晒特色嘢,加上鬼佬國家嘅嘢比以前更溶入日本,香港只係一個普通嘅中國沿海地區
幫你補link
https://youtu.be/E97eutLrdQM

仲有莎木
jojo 3
仲有套叫武打星,講日本人睇香港功夫戲就去修行,嚟香港做龍虎武師
https://www.cup.com.hk/2018/11/12/chenglap-budasei/
東方不敗
真係坐時光機去未來參考咩
因為90年代成個亞洲根本就得日本同香港2個發達地方
仲有八十同九十年代,成龍係日本好紅
以前西方電影黎東亞取材,唔係香港就日本
亞洲四小龍無聽過?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞