其實香港在90年代有咩影響力可以令到連日本動畫/遊戲都成日提起香港?

246 回覆
140 Like 11 Dislike
印象中得金田一個李白龍係台灣人,但其實都香港出生
密技! 屌你老母閪
當時香港應該係亞洲最先進既地方黎
所以d 電影果d 都打得出去
鄭立呢啲走火入魔
好多時鍾意用香港係因為香港一早就有cyberpunk氣息
加真係中西culture撈得好特色
九龍寨城又有好多傳說
關寫衰香港乜事?
講黑社會呀爆炸呀妓女呀日本自己講自己本土未一樣好多
唔通人哋又辱日咩
黃埔以前踢波成個場細路都講日文成日r波 講緊十幾年前 唔知而家呢啲日本人係咪返曬去
條友又亂鳩咁吹
八九十年代撚有人驚中國咩
係而家有錢左先大支野乜都話人辱華
以前大把電影電視笑鳩中國啦
話就話亞洲四小龍
但經濟+文化都發達既只有香港
果陣邊有咩韓劇 kpop 台劇 但香港歌影視都係巔峰
成個東亞+東南亞都係既娛樂唔係日本文化就香港文化
咁佢地自然憧憬香港 影視會以香港做題材 去香港旅遊
你過唔到智力門檻
咁點都好過某d地方連提都無被人提過的
尤其係日本呢d只會崇尚比佢地自己優越的民族,除左香港,日本就最多只會提下英美法德俄澳洲加拿大,近年就多d提過下韓國或者新加坡

更何況有d日本著名動漫係由香港人做第二主角(小櫻,數碼3),你有幾何見過印度人/菲律賓人喺日本d動漫做過任何角色?
小櫻入面個個直頭男主角,細個成班見到有港仔溝到架妹幾興奮
大佬呀你唔好咁痴線啦
當年香港嘅娛樂圈係亞洲巔峰? 四大天王+港產片(功夫片+警匪片+蠱惑仔),加上香港都夠繁華
香港到而家都成日做電影背景
密密麻麻嘅樓+招牌
周圍都好迫好熱鬧咁
同埋啲電影好鐘意講到香港好多黑市交易,好有錢嘅黑幫
同埋好多好打得嘅高手係度隱姓埋名咁生活
90年代嘅香港好繁華 亞洲地標咁
以前其他亞洲國家都唔多識英文
但係香港官方語言有英文
同東南亞國家比較又相對安全
所以好受外國人歡迎
再早期D應該仲有翻唱歌
紅日,BEYOND之類
聽一個日本朋友講,以前日本人想出國(不包中韓)通常會揀香港,但後來日本人覺得香港=中國,亦冇人識咩一國兩制,所以首選變咗新加坡。
但小櫻裡面小梅啲電話訊息係廣東話。
佢睇tvb版,tvb係因為想表達外語用左普通話,日版係廣東話
自由既地方根本唔存在寫唔寫衰
只有極權先在乎唱好定唱衰
現實就係當時香港係亞洲最自由既地方
係其他國家唔可以寫既題材 香港全部都得 黃賭毒黑全部都寫得
其實一個正常既社會 依D野點都會存在
用電影方式呈現出黎都係滿足觀眾既求知慾 並唔代表就係寫衰
其他國家唔寫得 係咪就代表冇依D野呢?
紐約 倫敦 香港
新大陸 舊大陸 東方
三個圍住全個世界既一級城巿 (97前)
香港比日本優越嘅地方
係香港可以做到亂中有序
去過日本 或者同佢地deal 過都知佢地唔係好識轉彎
所以佢地做事嘅模式 一旦亂左就好難收拾
反而香港就未必
果時香港aka東方荷里活

軍火女王 雖然香港得呢幾秒
但套嘢都有作者對世界未來嘅睇法
包括第三次世界大戰係為水資源同能源而戰
記得細個睇街頭霸王動畫有講九龍城寨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞