PS5機主討論區 | 秋天 ‧ 抽唔到(48)

1001 回覆
3 Like 4 Dislike

我都係用呢啲cheap cheap嘢加個外置盒
之前評測話部機run PS4 game用內置SSD同外置盒速度差唔多
所以我就無謂消耗佢內置個WR壽命
部PS4 pro 當年直接塞咗隻1TB SSD 入去,唔係仲忍佢隻HDD 呀嘛?

題外話:就係因為幫PS4 pro 換SSD 令我陷返去砌電腦呢個魔道
搖撚準備,瞄撚準未,條撚準備
我意思
之前有評測話PS5主機行Ps4遊戲
用內置主機SSD 同 外置盒式SSD 個loading速度差無幾
身分證跟埋psn id抽 最少拎過1白金or 指定數量金杯
我唔介意排好耐
其實唔想吊住一嚿嘢喺出面囉

加咗nvme 就唔拮外置usb 啦
我PS3 初代20gb day 1 買機

但我一隻白金杯都無,咁我就唔算用家?
咪寫咗金杯
WD SN850 定 980 Pro 好用D
諗住加2TB SSD 落去
主要擔心散熱問題
PS1 雞皮紙盒色外盒就買機

Sony 計我都應該骨灰級 去到Ps5 先第一隻白金
有冇必要2TB
其實外國買ps5係咪都係抽, 定唔同玩法
PS1 我都係雞皮紙盒機, 初代dual shock我都有買
PS2 買得最遲,出到FF X2 先買
PS3 就$6000 day 1 20gb, 買嚟玩ridge racer 同resistance
PS4 好似出咗一個月就入手,玩killzone
仲買過無數咁多部PSP,vita, ps vr
PS5 真係買到屌屌聲,點抽都唔中
我覺得加多 1TB 都未必擺到 4-5 隻Game
白金杯好似Ps3 開始先有

印象 PS1 同 PS2 年代打機爆左一次就封Game

係Ps3 開始先會Loop 住咁玩去刷白金
PS1 當年 shock都無 冬菇都未有就買來玩bio hazard 1
超正

PS5 有幸已經玩左九個幾月
不過你玩3090 啦 巴打你display card Po名人
thanks
當年xbox360 開始有achievement

Sony先整個trophy
好似係咁
多Game真係要2TB,都重未計更新q
佢有指示話要落散熱片
暫時就唔係囉
我對馬 FF7R demon soul ratchet miles morales plague tale 加一堆PS4都未塞滿內置
不過聽聞call of duty 一隻都食200gb
當年xb360 樣樣都好過ps3

Network, achievement, cross platform titles

去到中段根本部PS3 只會玩exclusives

係估唔到Microsoft 出Xbox one 個陣會選擇咁樣自爆
揀散熱片都頭痕
岩岩開始無咩人做白老鼠
要裝實滿
有冇必要啫
其實我有個習慣係d game 要裝好隨時玩得

因為我打機時間唔多

一星期可能抽得一個鐘打機,入game 花我半個鐘我會喊出嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞