維基媒體基金會出手封禁大量長期濫權嘅支那管理員

415 回覆
934 Like 2 Dislike
一定唔係一個backup,而係好似dashboard 咁summarise 過去發生嘅嘢同埋而家做緊嘅嘢。
即係蘋果日報、立場新聞?
每一日都記載緊發生緊嘅嘢
你可以想像為好似hkepc果類網站,有forum又有news
睇返魏鵬展編輯歷史,蟲蟲飛嘅真身好可能係2016年已濫用傀儡,
不過魏鵬展係維基百科只係好濕碎嘅事,可有可無,將啲人力物力整理好香港歷史條目好過。
https://zh.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:%E5%8F%AF%E9%9D%A0%E6%9D%A5%E6%BA%90/%E5%B8%83%E5%91%8A%E6%9D%BF
就算自己香港歷史假設網站,都要有參考資料,你無資料就會俾人當你老作,無公信力,所以暴政至會封殺獨立媒體。
可以睇下小粉紅對立場新聞嘅評論,只有人民日報係真理,其他都要禁用。
已經見到有人改緊,但好快有IP將啲宣傳內容擺返上去。
From insider: 唔止呢單

Share 呢個post 都禁言
支那人掂親乜都會搞到臭晒
因為post有支那兩隻字
明顯遲啦
基金會係2017年已經採取行動,
守望者愛孟行屢次違規,但有同黨管理員包庇,仲係維基以外騷擾封禁主張封禁嘅管理員,最後要基金會封禁,Galaxyharrylion就係2018年封,不過成件事由2014年發展咗幾年基金會至封。
之後哩兩條友同夥開始推舉更多黨羽參選管理員,又用QQ拉票,睇返哩兩三年嘅管理員選舉,一有WMC支持,贊成票起碼五六十張,台灣管理員想复任就俾WMC拉倒。
所以話係導火線
已經積咗十年八載火藥
Facebook 入面有班香港維基人(前管理員)做
果班奶共友點會俾你講維基事務,連有關字眼嘅reach亦特別低
唔好咁天真啦。呢個世界冇永遠嘅敵人,只有永遠嘅利益,搵連登仔做外交官真係死撚得。敵人嘅敵人就係朋友,連中共都識聯合次要敵人打擊主要敵人
試下寫真正中共史出來睇佢俾唔俾人拉
班大劣人幫中共洗白又點會被人鎖
似係標題問題
WMC係中共參透維基嘅組織,有條友係選管理員時仲聲言要係維基百科成立中共黨支部拉票。
https://zh.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:%E7%94%B3%E8%AF%B7%E6%88%90%E4%B8%BA%E7%AE%A1%E7%90%86%E5%91%98/Dqwyy

哩個係Dqwyy選管理員時嘅專頁,可以睇到有幾多WMC嘅小粉紅投票機器。
問題係百無一用是書生連次要敵人都唔係
佢都係要整死香港人

將中國人趕出維基就差唔多
唔好講埋啲明顯無可能發生嘅嘢啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞