維基媒體基金會出手封禁大量長期濫權嘅支那管理員

415 回覆
934 Like 2 Dislike
真係蟲咁
到9到都見到佢
似係被襲擊多啲
小粉紅就係因為有WMC傀儡admin照住,所以小粉紅唔怕挑起編輯戰,就算封咗都有傀儡admin解封,
新疆滅絕仲要俾傀儡管理員禁止正名,
件事仲發展緊,WMC管理員果頭俾WMF除權,又有小粉紅話要搞復權選舉。
群組入邊勁多戇鳩喎
個風應該真係入到個”太平洋”先至形成
但係好重要
好多人會睇
Google 一搵就會出wiki
維基百科係中國被block,但有重要嘅抹黑同洗白嘅價值,睇下武肺、武肺疫苗嘅編輯歷史就知有幾多小粉紅,
中共將維基百科當作大外宣工具,唔止中文版,英文版都要留意。
https://twitter.com/rupan_kido/status/1437794263480389639?s=19

垃圾強國人又濫用種族主義做擋箭牌
想拉亞洲人落水
擴散唔到就唔使理佢
WMC對基金會WMF嘅反擊聲明真係好搞笑,WMC自稱代表全國,將自己美化成被基金會同共產黨同時打壓嘅受害者,完全無視自己係維基灌輸黨嘅話語,係黨係維基嘅支部。

WMC對於自己長期用QQ拉票,通報黨羽admin封鎖對手,解封自己人,長年干擾百科運作,就話係為咗維基百科存續著想,WMC一邊用受打壓搞種族主義,強國人唔跟WMC做就打成判黨叛國,一邊又排外同圍攻香港人、台灣人,WMC嘅行徑同納粹黨無嘜分別。
講好聽啲咪放長線釣大魚囉

事實係要搞好撚麻煩
唔介意你另外開個group,邊個on9踢邊個
所以之前有人叫大家同支那會員鬥改wiki係無用,一早我都話過要用基金會直接表達意見先得
唔係要去鬥改,但係更正同更新內容係有必要,起碼要將更正咗內容化為編輯記錄,當係維基內部嘅backup,同埋用wayback之類backup啲新聞來源,
切勿等待唔知幾時至採取行動嘅基金會,香港編輯盡量做得幾多得幾多,唔好因為俾小粉紅回退就撤出,亦無必要打編輯戰,只要留底一個版本,對日後重建都有參考價值,有歷史資料搜索總好過重頭開始。
我咁講係想話比大家知做嘢真係要有效率,唔係就好易burn out。老實講而家係咁改wiki不如用時間整個靚仔網站,將所有反送中嘅嘢整合好,等人易D follow
維基百科咁多中共網軍同小粉紅,就係因為多人睇,所以黨至會將維基百科當作大外宣工具。
你自己搞個網站擺嗮啲反送中無問題,但實際哩講係叫多一個backup,問題出係你個站有幾多人會接觸到,有幾多人去睇,同埋你自己嘅網站有無可能自己長期support,都仲未計暴政嘅干擾。
大家可以將覺得要寫嘅嘢放入去「香港政治專題」
https://zh.wikipedia.org/wiki/WikiProject:%E9%A6%99%E6%B8%AF%E6%94%BF%E6%B2%BB/%E9%96%8B%E6%94%BE%E4%BB%BB%E5%8B%99

想寫嘢嘅人都可以喺度搵吓有咩可以寫。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞