維基媒體基金會出手封禁大量長期濫權嘅支那管理員

415 回覆
934 Like 2 Dislike
係咪要佔番D位呢
五毛為咗打壓人拎出嚟嘅假logic
從來都冇咁嘅規定
講緊引用來源,唔係版權
如果真係機械式嘅話反而容易防
打游擊戰,然後再買通管理員協防,最難擋
今次美國總會做得最好嘅就係一次過炒晒十幾個擺明俾某共買通咗嘅管理員
收皮啦

中國政府至今沒有阻攔過我們組織聚會、活動,沒宣布我們這個灰色地帶的,跟大學社團似的的組織是「非法團體」,結果基金會先把我們「消滅」了;零個維基人被中國政府逮捕、威脅

零個?你個組奶共,所以組內咪零個囉。中国大陸唔係你代表晒㗎
但係佢係IP被封唔係AC被封
起底組好波
我都覺得好好笑
又翻牆又要打壓反共
學何韻詩講,你揀啱行車線未
係咪作死
有ac嘅人快啲衝入去反對
唔好唔記得果班大陸朋黨仲未死曬
魏鵬展唔報佢地報都可以
百無一用正仆街
自由派?

唔關事,維基百科有關注度準則,咁啲專輯本身係唔夠關注度呀嘛
刪除音樂專輯係另一回事。搵唔到可靠來源證明關注度要求,無論係咩地區、咩立場嘅管理員都會刪
王維林

在中文維基建立早期,舉世聞名的六四「坦克人」(The Tank Man)、《時代週刊》20世紀最具影響力的100個人物之一「王维林」的條目曾被書生提出刪除或合併。書生給出的理由是:

這種人物也能放進百科全書,那地球上的所有人都可以放進來了。說實話,當年我也做個和他類似的事情。如果媒體報道過就可以作為百科全書的條目,那就太相信媒體了吧?他又曾經造成過多大影響呢?對人類有何貢獻呢?只不過是歷史洪流中的一粒沙子而已。

討論中有人對書生的自大不滿,並告訴他「王维林」確實在世界範圍內聞名。最終條目以7票保留、4票合併、2票刪除而獲保留。時至今日,「王维林」條目已有包括中文在內的27個語言版本。[8]

自由派?

https://evchk.wikia.org/zh/wiki/%E7%99%BE%E7%84%A1%E4%B8%80%E7%94%A8%E6%98%AF%E6%9B%B8%E7%94%9F
幾多年前嘅事呀?好啦我退一萬步講,就算書生係五毛,佢呢幾年都冇乜掂政治條目。而家班五毛最主要都係嗰班WMC,而書生係放上枱面同WMC敵對,咁你想搞邊個?就算佢係敵人,你想搞佢定係搞更加大嘅boss?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞