有無巴打鐘意玩神諭:原罪2?

205 回覆
32 Like 9 Dislike
拎Pathfinder同DOS2比有啲唔公平 畢竟DnD作為世上第一款RPG 已經有幾十年歷史 自然Build係更複雜更多元 DOS2呢方面輸蝕啲都無可厚非 何況DOS2都唔算少Build掛 只係唔夠人哋多

而有得聯機呢樣嘢 令到隻驚玩落更加有跑團嘅氣氛 真係幫隻驚加唔少分 將成件事由一個人捉棋變成幾個冒險者合作探險 唔係話一個人運籌帷幄就唔好玩 其實各自各精彩 只係玩落相對地差咁啲跑團嘅Feel 我自己就好想之後愈嚟愈多都有聯機 同時都易啲吸引未接觸過嘅人落坑
等緊佢哋隻baldur's gate3
我屌
辛辛苦苦救得返個SAVE
之後玩到去沼澤
行行下自動SAVE入戰鬥打大佬
D怪勁到仆街點打
個SAVE又卡死左
想睇巴打玩
今次又卡邊度
深淵惡魔
我行行下無啦啦直接BOSS戰
最慘佢幫我自動SAVE埋
仲要佢地先攻
我成隊一開波就重傷
至多用傳完術送到一個走人保命

今次搞唔掂真係要開新SAVE玩
第一次玩依隻GAME乜都唔識選左戰術難度
玩左十幾粒鐘先逃出到歡樂堡
新SAVE選返正常難度先
個隻對新手黎講都幾有挑戰性
不過戰術真係好玩同有挑戰過經典好多
Thx
4角係太麻煩
玩LONE WOLF 如果覺得OP 可以用MOD SET 返敵人難道
4角執裝都執半日
switch 原汁原味
不過原罪玩MOD都過引
LOAD返之前D SAVE啦
想問而家仲可以點殺
早兩日重玩 想用死霧桶大法但變左過重拎唔起
switch都有少少官方mod
唔好正門入 用右手邊條梯入去
到你昇夠Lv先去番正門
試過
4個6lv打8lv都唔夠抽
新手啱啱玩,想問下點學偷野?
+點咪得
之後搵另外一個角色同你目標講嘢
另外一個角色引走其他人視線
最後一個角色企到老遠接贓

c掣入潛行mode鼠去目標屎忽偷
偷完喺背包right click贓物俾接贓嗰個
而加先想開始玩,電腦唔勁,所以想問用PS4pro ipad 定 新switch 玩好啲?ipad 同switch 可以拎出街玩
有無巴打知香港點買ns版隻game
隻game好正但玩到好lost,任務提示太少有時企係度唔知去邊好

去到浮木鎮賣武器個位成日有個矮人npc重覆講同一句說話,一路買賣裝一路聽到好煩之後用傳送術掉佢落海,耳根清淨晒
喺隔離post搬過嚟

睇過好多外國討論,好多人話無論你係第一次接觸呢個系列,定係已經玩過第一集,dos2都係難玩,所以先產生到咁多cheese strategies

同埋好多rpg嘅道具都係擺喺度做裝飾,去到爆機你都未必會用
dos2唔係,遇到特別無恥嘅boss真係要藥水卷軸手雷乜嘢都用晒,甚至要疊屍疊上去先贏到
好多時一場fight可能要試好多次先過到,挫折感都大,但係打得贏嘅話個滿足感都大

劇情我大概中前期先投入到
因為初頭太多角色記唔到名
去到後面成個世界觀慢慢定形我先覺得佢故事寫得好好
冇絕對嘅正同邪,只有每個人嘅意志同選擇
你會理解到以前你以為係壞人嘅人點解要咁做
同時你會覺得以前你以為係好人嘅人其實都未必值得救
而其他夾喺中間嘅人就好撚慘

我而家去到act 4,有笑位有感動位又有唔開心位,夠立體啦

同埋就算漢化咗啲文字都好靚,描寫好有意景
當睇visual novel都值
卡咗2日終於打得贏doctor(adramahlihk)
中文實在太少資料,所以想分享吓我研究返嚟嘅cheese strategy
如果咁啱有人search到呢個comment希望幫到你

1) 拉晒啲nurses出大廳清咗先,夠遠就唔會trigger到doctor
2) 買晒doctor身上嘅水同卷軸,等佢冇得食冇得用
3) 喺doctor身上偷返自己樽血,咁佢就放唔到instant death(本人親身認證),屌你老味未偷血之前佢每turn放1次,打條撚咩
4) barricade地牢上doctor屋企度門,匿喺入面拉距離打,記得用啲冇血嘅傢俬,例如係地毯、地球儀同洗衣籃。如果潛行低有排搬,可以考慮殺埋前面借錢畀你個老女人,借爆佢150k之後落佢地牢拎返自己樽血就唔洗還,殺埋有exp有裝仲要佢屋企嘅傢俬任搬

如果做齊doctor就放唔到火雨同instant death,可以喺間房入面同佢慢慢磨
當然我都鼓勵你同佢硬碰硬試吓自己技術,不過對於我呢啲一週目嘅新手,過到就算啦
好好玩玩到停唔到手

最後醫生同秘源之王都係用大地之怒打死

玻璃大砲+化身成神+腎上線素+綠茶,我用費恩仲有埋扭轉時空,去到後期已經無乜難度
下一隻考慮緊玩永恆之柱定尋路者⋯

大家有無推薦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞