屯門樓討論 (22)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
屯門多唔多樓有複式單位?
青山灣果頭大把
一早已經有日本公司黎香港起樓啦,你有無聽過熊谷組?

起果間公司係想為佢生產隻磚做宣傳,隻磚叫營通磚,標榜隔聲隔熱同輕身,但嚿磚質素好差,當時好多人裝修都唔小心鑿穿幅牆
另外外牆浸水,入伙前要嚮外牆做射水測試,去水喉漏返入屋等問題,搞到要遲咗入伙。

外牆本身用料差,鋪得差,加埋海風同冷氣機滴水先搞成咁,但而家已經裝緊冷氣機去水喉同清洗外牆,情況已經有改善,當然外牆維修先可以根治

就算入伙咁多年都仲有唔少問題,有興趣買嘅真係要留意下牆身同冷氣台有無水漬
Page:3099
此外,外牆的批盪及紙皮石剝落、出現裂縫,這些都在屯門悅湖山莊出現。我要 特別一提的是,悅湖山莊用了一種很新的材料,名叫營通磚,據說在其他地方很常用, 而香港比較少用。當時試用營通磚間牆,結果有些住戶在裝修時,一鑿之下,發現原 來牆壁不是實心牆,而是營通磚牆,並且立刻穿了一個大洞,可以讓人爬過隔鄰單位。 我們亦實際看過那些磚,用手也可捏碎。房委會說這些磚耐熱,但是似乎耐熱得來不 耐用,用鋸也可鋸開,用錐也可錐穿。我很希望有關方面以後不要再用這些營通磚了。

90年代起D居屋真係好多問題
檢討居者有其屋計劃
Page:3079-Page:3103

https://www.legco.gov.hk/yr94-95/chinese/lc_sitg/hansard/h950517.pdf
想問下兆安個位置幾好 買唔買得過
兆安全部都已經補左地價,樓齡超舊同埋去開掛哂banner 嘈緊停車場業權
有親戚住緊, 太舊, 之前試過樓上漏水搞到廳, 廁所天花剝落, 搞2年樓上先肯整。買咗就睇你好唔好彩了。
首期夠大月入幾多重要咩
個d垃圾AA當面屌柒佢都仲得
睇返上面個立法局會議記錄先醒起,唔關私人參建問題嘅,房署起嘅都有唔少問題(搵下高俊苑

如果你想搵兩房嘅,兆禧多選擇,鑊氣比較小,你睇吓悅湖兩房好小選擇,間隔又差(A室除外
出面條屎渠塞咗 樓上啲屎水就會係你個馬桶到湧返出嚟
所以低層機會大啲
之前海之戀單新聞睇到食唔落飯
你睇下圖則,E同K個走廊太闊,廁所太細.最大問題係營通磚間隔牆
屎水倒灌,咩樓嘅底層都會發生啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞