屯門樓討論 (22)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
考慮緊珀御/豫豐一房 budget <520m
豫豐大啲但驚好唔方便
豫豐唔使驚唔方便呀,行條藍地大街岀入返屋企真係有苦自己知,不過價錢都反映咗,所以唔洗驚,係一定會唔方便。
珀御啲新樓則其實都係咁上下,兩房反而好似舊樓既則實用啲,例如卓爾居、南浪,一入屋個空間感已經唔同,仲要都係新鴻基大屋苑。
我記得基本上個個都係搭去兆康西鐵站再坐村巴返豫豐,同埋都有村巴去市中心,但唔簡搭鐵搭巴士出市區都幾撚kick下
買山山同珀御點解唔簡雙寓400-500呎兩房700幾萬,遲啲又有西鐵站
除呢個所謂既原因呢?
本身鐘意舊樓夠實用
終於揀左錦華上車
多謝各位巴打嘅資訊
珀御應該無哂520樓下既一房
大興二手盤幾乎是內園景,但樓又好貼樓,零私隱,要全時間落窗簾
萬8都覺得合理
唔怪之得香港樓市唔會爆
你個遲啲 係幾多年
其實珀御山山幾年樓齡呢下幾尷尬,話你新樓又唔係完全一手全新,第日54區仲有大量新供應,個則仲要同你一樣咁濟。唔明點解要二手買呢啲所謂半新樓。

反而以前既實用開則新樓已經唔會再出,係有限量供應。
如果2邊價錢差唔多比我可能會揀全新一手自住
瓏門升值應該會更快。當時灣灣開價接近兩萬蚊呎,但講交通、生活配套,瓏門明顯較好,屋苑質素亦唔會差過灣灣,所以瓏門個價追上灣灣係合理,未來都一定會係大西北樓市指標。只要兩房突破到按揭限制,可以升到過千萬,一房都係受惠。
相反珀御其實交通、地理位置都好普通,無特別優勢。將來54區始終係大屋苑,成交量會好過珀御,適合新手。如果兩邊價錢差唔多,真係諗唔到點解要珀御,除非有啲新設施啦,否則瓏門會正路啲
珀御交通先正, 除左沙田之外, 基本上去邊都一程過巴士就搞掂, 仲要一定有位坐..

如果佢有600幾萬既3房我實會買
不如你諗下54區會唔會同珀御同價先
濕地都要700幾萬兩房 屯門點都高一格
仲要4000幾伙大型屋苑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞