【章節1】【認真】【深度分析故事】12年前的妹控神作緣之空 你又真係睇得明幾多?

72 回覆
28 Like 8 Dislike
呢度
聽人講以為係啲咩神作必睇
穹妹世界第一
最後一隻Gal game係白色相簿2
之後陸陸續續玩過一兩隻, 都覺得冇乜意思, 未玩哂就delete左

真係脫宅神作
秋色之空正啲
除左穹妹其他囡都好正
其實可以重製一個冇黃野既版本

咁又唔係咁講wo,如果你有玩埋其他角色線就知有時穹妹唔會同悠哥一齊放學,而係同自己d同班同學一齊放學,就知其實佢都係有friend

之後又有1次 瞞著悠哥自己1個出門口同班friend去買 泳裝,就知其實 佢黎到條村之後自理能力漸漸變高,已經可以到1個地步自己1個出門口同班friend玩

而且呢個game主要都係以悠哥做第1視角去睇所有野,悠哥成日將穹妹當做小孩子黎照顧,咁自然寫d野係有 先入為主 當佢係bb,但穹妹自己都成日講話唔好將我當成小孩子,我地係同齡,再從其他人眼中睇穹妹,例如天女目眼中ga穹妹有時甚至係1個姐姐去注視悠哥

所以我充份相信其實穹妹係知道作為《社會異類》ga feel,只係佢比起男主更敢於捨棄,甚至敢博到去到1個地步,人地以為佢係唔知先唔驚,但其實我覺得佢係知,只係佢為呢段愛敢於捨棄
我覺得動畫都ok,單以夜晚收工hea住黎睇嘅普通動畫都算良作

但講詳細遊戲就詳細少少,特別係d情感
呢首歌可以做講東話版op
穹唔係離地
單純係 愛 既話題

如果悠揀左其他人佢會放棄
正因為
明白兩個人既路係困難
明白悠揀作為親人既自己 既機會亦好細
強調自己唔係小朋友 獨立 都係攻心想悠當佢女性

係無乜希望既前題下
如果悠行前 比左希望出黎
穹就會自然不惜一切想捉住愛 停唔到

咩社會殘酷 現實問題
係真愛面前都係借口
返去睇秒速吹奏新海誠啦屌
wow原來佢強調自己唔係小朋友,係想男主當佢係女性咁睇

我以前真係冇諗過呢1點, 我一直以為佢咁講只不過唔想佢阿哥煩佢,真心無諗到

所以話點解我鍾意討論就係咁解,可以見到好多以前自己無諗過ga點

果然獨學而無友,則孤陋寡聞
不過係真愛面前都係藉口 呢一句,我就唔係幾讚成, 我覺得呢種爆炸式只係存活於童話世界,呢種生活方式原文有深入諗過我同個男主諗法差唔多所以我直接用原文回你
細個咩都唔知咁睇
第一集
第二集之後

第2段人越大個邊,好讚成
悠之空h scene畫風好過緣之空少少,但動機冇第1季咁正經
睇左
本身段野只係企係穹個角度去揣摩
但如果最後揀放棄
我都係會視之為逃避 係借口DEL GAME

比呢種 係愛啊哈利 既童話END我就夠 悠之空幾甜
係浪漫派ga巴打
我第2最鍾意係個班長
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞