【章節1】【認真】【深度分析故事】12年前的妹控神作緣之空 你又真係睇得明幾多?

72 回覆
28 Like 8 Dislike
話說最近無聊,lol又卡分,就down左緣之空黎玩下,無錯就係世人成日玩亂倫梗唔可以唔提ga 頂頂大名【緣之空】

結果玩完之後發現大有來頭,玩完頭個幾日百感交集,甚至已經到不吐不快ga地步,所以打算寫篇文講講我ga心得 ,但今次只會認真從遊戲裹面分析穹線,動畫分析只會放在結尾(因為遊戲更詳盡)

2010年10月仲出埋動畫,主題有亂倫,其中動畫仲有少量露點性愛場面,基本上每3~4集就講1個角色線,亦都因此令到許多睇唔明故事線係分開ga人令男主背上渣男名號(明明係唔同故事線

【以下有大量劇透】
遊戲大剛:主要係講春日野悠和他的雙胞胎妹妹穹在父母死於事故之後,來到了位於名叫奧木染町的小村的祖父的故居中,在那裡開始新的生活。

因為父母死於事故,男主同佢雙胞胎妹妹穹,根本上由一開始就已經係處於相依為命ga階段,而且穹妹自理能力極低,根本上連微波爐都不會用,只會吃除了泡麵以外的一切零食,有嚴重的網路成癮症。小時候又成日體弱多病所以經常住在醫院,所以甚至令佢對社會適應性極低,日常大小事都要靠佢哥哥(悠)去幫佢,而男主都十分明白穹妹係佢唯一親人所以面對任性且傲嬌的妹妹都非常包容且愛護有加,任勞任怨

但經過1次穹興天女目交談後意識到自己唔可以再一尾依賴佢阿哥(悠),幫而係同佢阿哥相輔相成,互相支持,開始會做下家事幫佢阿哥 ,雖然仲未算識做但開始肯做肯學,佢阿哥亦因此感到心頭一暖,因為大家都知道係大家的唯一,穹開始會重視親人,而唔係當佢阿哥工人咁叫

有1次阿哥同佢d朋友仔玩,玩玩下將佢掉落水,但男主根本不會游水,差d出事

好彩俾佢阿妹救返

經過今次呢過小小差錯意外ga生離死別,2人對對方所抱有的親情羈絆直接升到最高,但暫時都仲未有過火的越軌行為出動

甚至返到屋企叫佢阿哥唔洗買野好好休息下 因為佢阿哥岩岩差d死

但因為佢阿妹唔識路所以最後決家同佢阿哥一齊去買,途中撞到兒時鄰居

但因為穹妹因為多年前目擊關於悠(男主)被她鄰居強行屌,所以非常討厭小時候要好的鄰居依媛奈緒,穹妹也十分怕佢阿哥因為接近鄰居依媛奈緒因此嫌煩拋棄佢呢個自理能力極差的妹妹,從而大聲宣示主權

一開始唔係好明點解佢阿妹咁驚咁冇[安全感],但其實呢1點可以由佢背景開始諗,有以下幾點,
1.父母早死
2.生活圈子中只有悠1個
3.長期體弱多病所以經常住在醫院,只有男主會探佢,對悠感情因此極濃厚

男主直接有d老套咁安慰佢超可愛ga阿妹

但佢阿妹開始有d扭曲講左一番咁ga說話

穹妹覺得悠會因為眼鏡妹之前ga行為愛上而離開穹妹,所以想借d同樣ga行為令悠唔會離開佢,男主隱隱約約feel到唔對路,知佢所講所謂 同樣的事係指做愛,但呢個時候都還好只係口頭講下,仲可以控制得到

咁基本上都係所有動漫 個d老套野,同d新朋友同穹妹一齊去下日本夏日祭典

一齊成班friend去沙灘玩下水咁

玩到一半直接偷雞離隊同男主偷情

基本上又遊水又去日本夏日祭典,感情已經升到好高

男主開始回憶穹妹以前個一番說話,而且已經feel到穹妹對自己有超越親人ga心意只係唔知點開口

男主開始回憶穹妹以前個一番說話,但用理性壓住自己,扮唔知穹妹對自己心意

但因為有1次同穹妹一齊訓個陣,男主俾穹妹以為佢訓著咗偷kiss佢1下加告白,不敢動甚至連大氣都不急吸一下,因為知道呢1刻只要任何可以採取的行動都會令關係破裂都可能會將成個家ga均衡摧毀所有野返唔到轉頭
(呢到原文寫得好有feel有興趣可以自己玩下)之後又偷偷見到佢一邊自慰一邊叫自己個名,從呢1刻開始男主先知原來穹妹超越親人ga心意已經醞釀到咁大,已經避無可避

男主開始借d意話同朋友出街玩又點,盡量減少係屋企時間,希望大家有返d空間唔好再令大家ga感情繼續升溫

男主亦都受夠係咁逃避,面對佢1排咁猛烈進功,穹妹直接開門見山,導火線直接燒起,男主頂唔須直接選擇接受穹妹的愛意
根本上90%妹控galagme都會係呢1點停,之後就拍下拖就end game,但緣之空之所以係眾多妹控galgame中獨一無二,無人能出其右,除左人設靚之外主要都係歸功呢個遊戲係會將現實的世俗眼光考慮進去

之後就狂爆化開始拒絕所有世俗眼光同佢阿哥,兩人的愛直接忽略了了身旁的所有人,每天的溺愛、依賴,甚至開始返學途中日天化日下拖手仔,使兩人忘我,終於有一日請假學都唔返係屋企仆野個陣,正好撞到前來送學校野黎ga班長,直接令呢件事東窗事發,亦都係acg界大名頂頂的【玄關大戰 】
原文:
僅僅幾分鐘都不到的時間,剛才發生的事情,在頭腦中反覆閃現。
無盡的後悔和一股深不見底的絕望襲上心頭!悠衝進了自己的房間,之後關上了門。
感到可怕,因為做了極為荒唐的事,就這樣,無力的蹲了下來。
穹在門外拼命呼喊,像是悲鳴一般,刺進悠的耳和心。
之後悠都考慮左好多事,因為害怕著失去關心自己的朋友,怕著事情曝光後,失去所有,希望可以同穹妹回復以前的兄妹關係而e加的情侶關係,但穹妹完全沒法子接受

穹妹視角原文:
穹…… 我喜歡這個名字。
我的名字,和悠的名字。
悠遠的,天空。
一直和悠連繫在一起。

這是穹的想法,在穹的眼裡只有悠。
但悠卻不同,他所擁有的,是包含自己,以及包含大家的天空。

以上可以睇見點解穹妹可以愛得咁徹底,就單單係因為穹妹的世界生活圈子只有悠(男主),所以穹妹即使【玄關大戰 】事後都係想立即同男主溺愛,因為對她來說那些根本就沒有關係,他的世界就只有悠1個人,係十分之病態性的愛,但同視都係最純真的愛,可以唔理所有世俗眼光,例如以後會唔會因為俾人標籤[亂倫仔]而俾人笑到面都黃?就羅個最簡單現實例子,你現實就算真係好鐘意1個人,你都會在乎佢咩身材,如果係肥婆你拖出街都驚俾人笑甚至俾人偷影放上連登,又會在乎佢咩社會身份地位,將來俾唔俾到幸福你等等等,如果連呢d都介意咁用呢1個例子對比返兄妹亂倫,你就知係要幾大勇氣先可以做到,呢種最純真的愛,根本上只會出現係童話故事,2人憑愛意力量戰勝黑暗方(社會),從此幸福快樂生活(社會接受兄妹戀),但穹妹就係願意接受呢種最on9 ga愛簡直係,是話你蠢還是很偉大?
所以敢愛敢恨可以話係穹妹1大特點
字數爆左,應該會出【章節2】
未完
能幹的妹妹
以前細過唔識野
打算當普通愛情動畫睇
點知睇睇下變左愛情動作片
震驚左一陣
有冇人都係咁
雖然能幹的妹妹係一大出奇點,但其實我希望人講親緣之空第1下所諗起ga係,佢地2個,個份淒美的愛情故事
我都係睇左呢套野先搵過原來有遺傳性性吸引呢樣野
我都係,我睇完套野查左好多亂倫歷史資料
發現好多錯字
冇開聲就唔驚la
其實當時未動畫化前
隻GAME都出名係好睇
好貼地咁講亂倫
屌打夏空のペルセウス先雖然其他線幾悶下

反而動畫化整臭左個朵
但動畫D歌真係好正
又未到話整臭咁誇張,但冇遊戲咁詳細lo,應該拍返24集先夠講,但拍12集制作成本低好多
支持
穹線唔應該得幾集啦
雖然我都覺得要前面有一條線做比較
先睇到穹妹肯放手

但動畫我覺得真係賣肉多過賣劇情
但奇怪地D音樂又鬼咁正...

太耐前玩我都唔肯定
但印象中GAME好似最後入穹線
返村之後男主都無對NAO出手

動畫就男主好人渣FEEL穹就好癲咁 無咩感
仲有第2章,第1章主要大致講左個劇情先,講完個劇情
第2章寫心得就真心深度
動畫係平行線黎,都唔算好渣1條線1條女
至於集數問題的確唔夠講 , 但聽講最近官方眾酬出ova,但遲遲未出
有冇可能出第3章 你講真心清晰
穹線黎講應該2章就夠,雖然有悠之空第2季可以講埋,但我覺得悠之空比較偏向甜故, 而唔係好似第一季咁血淋淋 ,甜故無咩好講

除非我講埋其他角色線就有可能3章
悠之空係我性啟蒙動漫
當時Youtube條OP無打格仔 用備註檔
呀哥比人強姦不知幾享受
大個左帶返屋企扑野
點知個死港女阻住晒, 仲要閪人面
我都覺穹妹係個好女仔
但我最鍾意穹妹ga一點唔止你上面所講個d
而係《敢愛敢恨》,我個人覺得穹妹可以對自己ga感情咁pure去愛男主,那怕有血緣關係都無介意,e加社會求偶淨係社會身份,地位,錢財,身材都已經介意,更加唔好講有血緣,係呢d對比下,穹妹果份咁純ga愛,真係係現今呢個社會顯得難能可貴

我之前睇出面有d人話穹妹之所以可以去到咁盡係因為佢 年幼長期喺醫院,唔知社會殘酷,所以先可以咁博,但其實經過玄關之戰考驗一事可以睇到佢對世俗眼光都係不為所動,就知佢其實係知兄妹戀係社會唔可以按受但決心已經大到可以抵抗所有眼光,如果佢真係唔知而唔驚, 玄關之戰俾人爆門應該第1時間驚到腳軟

而且巴打講果個穹妹係真係《愛》個point講得幾好,我以前都無諗過呢1點 , 果然 獨學而無友則孤陋寡聞
死港女誇張左d,話曬都相依為命
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞