【章節2】【心得】【深度分析】12年前的妹控神作緣之空

15 回覆
13 Like 1 Dislike

【章節1】
https://lihkg.com/thread/2670998/page/1

相反男主(悠)思想行為就幼稚得多,應該話仲未夠覺悟性未夠高,當初接受穹妹的愛意就應該已經要知道兄妹戀亂倫,係唔會得到世界認同,一直以黎原來只抱持半吊子心態,等俾人發現左之後又想結束回到以往的兄妹關係,
咁樣其實最大贏家係男主,
1黎.可以品嚐到禁果之味
2.又可以依然唔洗拋棄其他重事之物,就好似你玩牌game爐石咁,可以放怪又唔洗消耗任何費用,繼續嘻哈哈日常生活
男主就爽,但對於穹妹黎講本來生活圈子就只有悠1個人,俾1個同時係相依為命,又同時係另一半,又係兄妹關係的人當成人偶玩弄,自然就唔會接受悠的提議(想結束回到以往的兄妹關係),亦因為唔想男主(悠)再要負荷住佢呢個負擔,雙管齊下,打算以死結束呢一切 ,而且這的湖被稱作是初源之地,據說人是從這裡出生的,死之前回到這裡的話,就能轉世,可以把後悔的人生重新來過,(話說日本人真係好鬼鐘意自殺,個自殺文化好濃厚)

之後因為男主唔識游水,俾穹救返

悠背著穹下山,並決定要告訴眾人。
不論大家是否理解、無論大家是否接受。
兩人決定面對一切、正視一切,不再逃避
之後2個人直接去左北歐的一個小國旅行,因為想見識一下父親死前曾經因為工作原因而到過的地方,而且都想同穹去唔同地方見識下個世界増長見識

原文:看看那深藍色的廣闊天空,感覺到了和日本完全不同的強烈色彩。
可以用蒼穹來形容的廣闊天空。

在這空曠而又一無所有的場景中的我們,成為了天空所構成的畫面的一份子。
無論何時,無論何地,我們的上方都是那廣闊的天空。

我想,這就像那絕對無法切斷的羈絆一樣。
在這亙古不變一直延續的天空下,我對穹的思念,也會這樣一直強烈地延伸下去。
一定可以的……
我們的心,就像那天空一樣,永不分離……

就這樣,一起尋找生存的道路,兩人形影成雙……

穹妹線end

優點:根本穹妹線每次h scene都係會大程度推進故事劇情,而唔係為h而h,為賣肉

例如第1次:發現自慰的h scene令男主意識到穹妹愛意竟然已經去到咁大,意識到事態嚴重性,意味呢個家的[均衡]已經到十分危殆的地步

第2次:坦白心意,男主直接俾穹妹破防,覺得如果守護所謂家的[均衡]係要令自己唯一至愛的親人流淚,咁呢種愛不要也罷了

第3次:死而復生,第2次表白,接受,但今次的接受同上次個種輕挑的接受唔同,今次係真係要將兄妹戀呢種生活方式走到底

優點2.有深入探討兄妹戀現實的難題,而唔係好似其他妹控game一齊左屌一下就去到世界盡頭ga feel

劣:日常有d過多,其他角色線少悶

終於可以寫心得,其實我寫咁耐最想寫係心得,但覺得唔寫埋個故事介紹下你地唔明個背景,可能會討論唔到

心得:雖然就咁睇落去2人心意相誠係個good end,但我覺得個故事最尾都係悲劇,社會雖然已經漸漸放開對同性戀亦都開始接受,但對於亂倫兄妹戀依然保有好大程度上的保留(那怕連柏拉圖式戀愛都難以接受),日後出社會難免會受到社會的白眼世俗眼光興社會鑑定,再加上2人歲數極幼,又有自殺前科,點知會唔會到時去到一半頂唔須d世俗眼光而去自殺?
但唔接受又會有好多難處(同埋我覺得個結局去旅行冇咩意思 ,返嚟都係要面對)

難處1.你得知你阿妹有對你超過左兄妹ga愛,你接受就要面對世俗眼光,唔接受你就要令你阿妹一生都將佢ga心意放係心裏面壓住,咁佢因為壓住份心意,扮無事咁 繼續同你生活,自然會 愁眉苦面 ,咁就傷害咗佢,咁佢身為你唯一相依為命的家人,你當然唔想佢唔開心,甚至要佢強迫壓住自己對佢阿哥心意,所以根本上係進退2難

接受=面對世俗眼光,受盡歧視
唔接受=令你阿妹一生都將佢ga心意放係心裏面壓住

其實個結局都有在乎後果,而唔係當後果唔係1回事,我覺得個遊戲幾現實下, 因為個男主角都有諗過如果一齊咗之後嘅現實問題,,只係個男主佢e加狠下心腸要愛到尾,即使得知個後果 亦知道前路艱難都希望同佢一齊度過,

難處2: 係啲三姑六婆唔熟ga親戚鍾意你都還好,但呢個阿妹係 你雙親身亡唯一淨返落嚟唯一嘅依靠,而唔係普通屋企人咁簡單, 要知道父母一早就死左,所以連你都需要佢,如果兩者任缺其一可能連生活條件都成問題,1個10幾歲青年點樣可以自己1個生活?如果係正常人拍拖都無所謂,你唔鍾意佢大不了就分手點點點,但阿妹係你心目中同 現實生活條件 都佔好重要,你 拋棄唔到自然就只可以應對,但應對左又會重複上面所講果個點不斷循環

如果我係男主只有3個選擇
1.由頭到尾都扮唔知狠下心腸
2.半推半就,可能就kiss下咁, 等佢對我嘅愛意有少少釋放,唔洗忍到咁辛苦
3.德國 骨科
4.走佬去其他國家

第1個做法 :我諗相對之下最好做法就係唔知道,因為唔知道自然就唔存yes or not 的問題
第2個做法:有d拖泥帶水,可能時間耐左仲衰
第3個做法:但前路會超難走甚至連國家都唔 承認你(你甚至連法律上都結唔到婚)
第4個做法:個一點呢個故仔入面本身都有講,就係話唔想去一個新地方>畀人發現>再去在個新地方>畀人發現, 不斷重複

btw頭個2~3日玩完百感交雜,甚至玩完之後頭個幾日訓覺個陣都係到諗點樣先為知有對佢地黎講最好ga結局,又或者只是個故事生錯時代,兄妹戀仲未俾社會接受,如果個故事係發生係過多幾年社會開始接受後,可能係會有good end

可能真係好似側田所唱咁

二百年後在一起 應該不怕旁人不服氣
團圓或者晚了廿個十年 仍然未捨棄
換個時代在一起 等荊棘滿途全枯死
這盼望很悠長 亦決心等到尾 等得起

我覺得個故事最尾都係悲劇,係1個淒美ga故事

ps(話說如果你功略其他角色線,溝其他女,除咗眼鏡妹同天女目以外,穹妹都冇咩意見,真心想像唔到佢見到男主溝其他女,因此決定將自己心意壓底個時係咩感受)

動畫題外話:動畫刪減太多,但我覺得動畫其實冇d人口中講咁差,只係12集3~4集1個角色,令d情感冇遊戲咁詳細,顯得有d急,但動畫刪減還刪減,佢又改得幾好睇下,至少係觀賞性上,而且個結局好過遊戲, 遊戲第2季2兄妹同d friend表白左2人關係,雖然佢d friend 無第1時間接受,但至少有想接受ga心,好冇現實感,相反動畫結局佢班friend中有人讚成有人唔讚成(班長) 就顯得現實好多, 而且動畫緣之空音樂我覺得係acg界算數1數2(至少我心目中)

最後送首動畫緣之空bgm,俾你地feel下個淒美感
https://youtu.be/BcfXKzho2CY
第1個po字數爆左
咁就無意思la,唔通係屋企拍拖咩
尋日YouTube突然比我聽番緣之空啲音樂,睇完你啲po真係有啲感觸,呢個真係一段淒美嘅愛情
笑死點解舊po無啦啦有人會覆,你係youtube聽完諗返起呢個post所以返黎睇?

不過你明白就好,我一直都覺得個故事係好淒美,不過身邊絕大多數人都係帶有色眼鏡只識得玩德國骨科呢個梗,但冇認真去睇呢個故事

好開心你可以明白呢套野ga魅力之處
都唔係好舊姐,少過一個月
10年前以前細個就覺得睇佢哋扑嘢好正
10年後重新睇番成套動畫,了解成個故事之後先發現係一個淒美嘅愛情故事,宜家異世界橫行嘅世代已經冇人可以創作到咁好嘅作品啦
又未至於後無來者,至少係galgame界仲有好多好 劇本(而且緣之空本身就係galgame),但動畫界就唔係好清楚就算有都未必咁露骨,因為我之前睇報導個男主cv話套野一播完出街即刻俾d電視台屌,唔知真定假
1個月都好耐下啦wo,至少到唔認真搵就搵唔返 篇文嘅程度
見到topic都扯扯地
有冇h合集重溫下
自己google都一大堆h cg 啦
又係一個只係識睇扑嘢嘅精蟲,連個作品嘅精髓都體會唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞