拉麵 / 沾麵愛好者集中交流區 (14)

1001 回覆
16 Like 1 Dislike
頂,好吸引咁,之前lunch想食但唔多夠時間排
一定要食濃湯
新鋪似雲吞麵鋪多d
屌老母食飯前真係唔好開po睇
好地地屌原祖沾麵咪係
點解荔枝角沒拉麵鋪呀
幸拉麵阿淘師傅與彩砂田師傅聯繫了!準備開新店!!!

https://www.facebook.com/164929497488658/posts/859417424706525/
一個月前決定結業,老實説當刻沒太大感覺,經營不善關門大吉是埋所當然。窮則變,變則通,通則久,當窮途時仍固執不變,必然不能長久,生存定律,坦然面對。正所謂條路自己揀,XX吾好咸。不事先張揚,就是師傅不喜歡張揚,淡然處之,專心做好手上工夫,若早公佈,怕突然間客人多了應付不來影響出品。這個月每天如常工作,懷著平常心,到了最後一刻才通知大家這個決定。

公佈不久便收到 uncle_store_hk 電話,但在忙著沒有接聽,豈料數分鐘後他便出現在店前,之後陸續有街坊顧客過來問候及道別,有的更是駕車過來,心裡真是感動。及後在社交平台收到你們的鼓勵,關心及認同更是讓我無法想像的,因從不覺得自己做的拉麵有什麼特別的好。開店以來因人手問題一直沒什麼時間研究,進步幅度自己亦不大滿意,所以得到你們的認同的確是始料不及。決定結業後一直心內平靜,以為那一頁都返過去了,但竟在最後一幕時你們的好令師傅一瞬間熱淚盈眶,有點點激動。在此再次衷心感謝你們的支持和關心,師傅會繼續努力,讓那團火一直燃燒下去,為下一章的開始作好準備。

靜悄悄告訴你們,昨天彩的砂田師傅說打算開新店,想讓我過去幫手。新開發的產品不是現在在做的沾麵條啊,彩的粉絲們請密切留意🧐 非常敬重砂田師傅,和善沒脾氣,有著非凡毅力,非常喜歡吃他做的麵條。可知同一條配方,你跟我做出來的可以截然不同,關鍵就在於經驗。而砂田師傅有著做麵多年累積的經驗彩的粉絲應該都知道,這點我就不多說了。

感謝 @pause__it 送上約心意咭🙏🏻
講真 好好食既真係無
唯一一間放得入口既 Ramen Yaichi (主打醬油湯)
見佢地仲做緊免費加兩次麵
但唔好期待好撚好味
將中金田家雞白湯我覺得幾好喎,又唔貴
我反而係聞到陣臭渠味
但見D人話係筍味
但我隔左年第2次再去食 反而無左陣臭渠味 變返正常正常咁
金田家就…..
因為佢呢個鋪位前身真係做雲吞麵
未有機會去就執咗
執柒左啦
唔撚係呀,咁將軍澳真係無咩拉麵好食
呢樣係鐵一般既事實

沙田/大圍會唔會有好食既湯麵?
試過石門有一間... 好普通... 唔知點解會有人排隊...
英國最正常日本拉麵
我都係中意有燒下嘅叉燒
有無人有推介
神虎個精選
搵日試試佢
跑馬地座銀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞