阿富汗變天 美軍撤離後續:新勢力重新集結

221 回覆
442 Like 1 Dislike
又北方雄獅 又12猛漢 講到好撚勁咁
支那同中國係同一個意思,音譯同意譯啫
D反政府個名咁撚型棍既
似game of thrones
董卓,十八路諸侯
中文新聞比外國睇?
你講得冇錯的確唔係打返返嚟,而係政府軍不戰而降送俾塔利班。

之前有報道訪問去過阿富汗嘅美軍,佢指出阿富汗政府軍嘅角色自2015年一直以來都係配合聯軍空中支援,然後喺地面發動攻勢。但係隨着美軍撤走,阿富汗政府軍失去空中支援下唔識得自己打,跟住就士氣崩潰。參考返2014年伊斯蘭國對伊拉克政府發動攻勢嘅時候其實都有類似嘅情況,伊拉克政府軍士氣低落不戰而降,後來因為聯軍持續空襲伊斯蘭國先至令伊拉克政府軍勉強頂得住伊斯蘭國發育時期。所以問題出於美國訓練阿富汗同伊拉克政府軍嘅時候似乎冇訓練佢哋獨立作戰能力,只係聯軍分工嘅其中一部。

當然你講得啱,塔利班面對美軍必然係劣勢,但係美國近年面對中國威脅不斷增加嘅時候,令美國唔能夠在無限投放資源落阿富汗政府呢個惡性巡環。至於軍閥,的確係部份同塔利班係有仇,我記得阿富汗副總統個妹定家姐以前就係比塔利班殘殺,所以而家冇好似總統咁逃跑而留低作戰。
你話係就係呀,不嬲
戰爭英雄
呢班先係真正愛國義勇軍respect!
分分鐘有血性既平民參軍都好過原本個d廢軍
另一個post有講原本正規軍係得流民定無業人士加入
成日吸毒無軍紀
美軍教官都睇撚到搖哂頭無得教
識字率又低根本學唔到野
明知佢衰都彈劾唔到佢?
睇黎個政府真係重新洗牌就岩
希望班正常阿富汗人快d復國
見到你呢個留言 諗返起見過個post有人話
美軍明明知道阿富汗政府貪污但係都唔做嘢
所以一日最衰都係美軍
塔利班雄獅
馬蘇德之子

好似打緊機咁
睇緊戰爭動畫咁
其實係嫁
根本好多野就咁食花生唔理個國家
食一排屎就無錯嫁啦
唔到死果刻都唔識醒
每個超級大國都係打一次阿富汗然後輸到pk
冇左蘋果,咁惟有 用台灣新聞source
人地台灣又唔會就你改做香港字眼
所以無需要諗統一,劃地而治自己立國r 援助好過
其實12猛漢係一套真人真事改編電影
話美國喺阿富汗戰爭開始前派咗12個特種部隊去阿富汗探路+扶助北方聯盟對抗塔利班
而個隊特種部隊就係同北方聯盟嘅軍閥Dostum接觸
所以嚴格來講12猛漢係指個12個美軍特種部隊
次次吹呢d 都吹到大一大架喇,當年911後美軍打伊拉克夠,美軍一開波就勢如破竹,d 傳媒就吹伊拉克一心打巷戰,又話麥地那師好抽得,會死守首都……點知美軍由頭到尾都如入無人之境
仲有套屎行俠
死都揾屎女開續集
女權大晒可以玩屎
神學士幾好聽

性交轉運
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞