阿富汗變天 美軍撤離後續:新勢力重新集結

221 回覆
442 Like 1 Dislike
拜登送左咁多勁裝俾塔利班,先反攻
d兵一聽到入城就投哂降個個根本無心打仗
根本就抵死... 美軍留畀佢地d武器仲要全部畀哂人
Dostum有隊親兵跟住都唔奇
當日塔利班攻打佢根據地個陣Dostum輸咗幾場仗之後就全軍撤出城市 之後塔利班先入城
而唔係Dostum開城投降解除武裝
話哂佢支親兵霸咗個度廿幾三十年應該好效忠佢
冇解除武裝嘅親兵部隊去到烏玆別克重整隊型重返阿富汗都唔奇嘅
睇支俄點支援
有好多地方都係政府旗下正規軍不戰而降
搞到好多親政府/反塔利班/部族民兵唔參戰
呢班民兵下一步會點做先知阿富汗江山最後落喺邊個手
如果呢班民兵真係走去協助北方聯盟2.0咁可能返到90年代尾塔利班同北方聯盟南北對峙嘅年代
甚至幫北方聯盟將塔利班打走重奪阿富汗中央政權
中環巨龍
旺角飛虎
慈雲山花豹
天水圍飛馬
將領、特務、政治家齊晒
九龍皇帝其實幾型 香港大先覺得搞笑
不過都反映咗阿富汗政府背後嘅問題
除咗貪污同有外國勢力因素之外
部落政治都可能係輸俾塔利班嘅原因
塔利班主要係普什圖人(阿富汗最大嘅民族)
而北方聯盟主要係塔吉克人 仲有哈扎拉人同烏茲別克人呢班相對少數族裔
而且原本北方聯盟嘅人喺阿富汗政府都係拎哂D重要職位
反而佔多數嘅普什圖人喺阿富汗政府先係弱勢
所以唔少普什圖人會傾向支持同族出身嘅塔利班多過支持阿富汗中央政府
係咪日本果間廠
屌王家衛咩
人哋有歷史有故事有血淚緊係型
好撚入型入格
Amrullah Saleh
@AmrullahSaleh2
It is futile to argue with
@POTUS
on Afg now. Let him digest it. We d Afgs must prove tht Afgh isn't Vietnam & the Talibs aren't even remotely like Vietcong. Unlike US/NATO we hvn't lost spirit & see enormous oprtnities ahead. Useless caveats are finished. JOIN THE RESISTANCE.
下午8:26 · 2021年8月17日·Twitter Web App

https://mobile.twitter.com/AmrullahSaleh2/status/1427607793708814361

霸氣而不失禮嘅屌醒/宣言
外國一直都係叫taliban無改過 係得中文先有改
天水圍牛牛
啲軍備送晒比對家仲點反抗
比起阿富汗,至少伊拉克啲軍人比較似返個軍人先
真,仲要係真心弱智
Emperor of Kowloon

Emperor of the Nine Dragons
訓練過原政府軍嘅專家話因為佢哋學習態度極差,30萬入面大概只有幾百係真正嘅士兵,識+肯打仗
有人打柒港共 你會唔會幫手
港共逃亡之後 先出黎復國先係正路吧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞