阿富汗變天 美軍撤離後續:新勢力重新集結

221 回覆
442 Like 1 Dislike
逃亡總統之前削弱地方軍閥勢力,點解要幫總統去打塔利班先?而家北方聯盟軍出師有名,仲有隸屬北方聯盟出身既副總統高舉討伐反賊既大旗,梗係而家先出手啦

呢張係喀布爾淪陷前夕嘅情況,我相信嗰啲地方軍閥係更早比塔利班打到逃亡
地方軍閥都係牆頭草,前任政府同地方勢力關係唔好,根本冇支持既必要,如果副總統唔反攻,佢地都會等塔利班分贓不均內閧時,趁機出手
兩個副總統+阿富汗近代最高威望大將個仔,呢股勢力都唔惹小
塔利班 好似闖王李自成
佢地d稱號都幾型
老實我唔係幾信塔利班之前係打返嚟
我覺得係一早同啲軍閥傾掂數
換旗當加入
你塔利班俾你路過,但唔可以搞搞陣
過路完就拿拿林去喀布爾
軍閥 everything as usual
塔利班就成功用最少兵力造勢去喀布爾
大家唔使死人
winwin
而家個總統走路
一切reset
如果啲軍閥返枱
我估塔利班會係劣勢
差在美帝想唔想打
如果打,會破壞西太平洋包圍中共之勢
所以我估實際情況係
美帝,塔利班唔想打
部份塔利班世仇軍閥想打(驚秋後算帳)
中共想美帝落水打
等睇中國借派兵佔領阿富汗
喀布爾me
沙雷反攻未?
Abdul Rashid Dostum 杜斯坦元帥

Amrullah Saleh 副總統沙雷

Ahmed Massoud 馬蘇德之子阿赫邁德

Ahmad Shah Massoud 馬蘇德
美國唔會踩返入個泥沼度,除非塔利班on99大舉殺害美國僑民,唔係一定唔會踩返入去,贏左又要註過軍,又永遠解決唔到問題,仲要等於承認自己撒軍決定係錯。

美國同北約,e家純粹係睇承唔承認塔利班政權。如果阿富汗國內真係有反塔利班勢力,有機會用返反恐戰之前個招,資助該勢力同經濟制裁塔利班。

e家係睇到底反塔利班勢力有幾大,同埋外國僑民有冇人事。
好正氣
睇緊netlfix咁
「神學士」就係「塔利班」三個字本來嘅意思,反而叫「塔利班」你理解唔到係咩意思
暴徒收左美國佬錢想搞亂阿富汗
元帥條眉霸氣沖天
係咪又要經濟大洗牌
美帝國力積弱 左膠橫行
10年國債金價走極端 如果呢家再俾人對外插一刀
都幾難翻身
英雄馬蘇德
「此時此刻要和美國總統爭辯阿富汗問題,只是浪費精神。就讓子彈飛一會兒,讓拜登好好思考消化。」沙雷在社群網路上如此公告:「我們這些真正的阿富汗人,將會證明阿富汗才不是南越,神學士也比不上越共!我們不像美軍與北約一樣失去了戰意,我們還能打!也還有機會勝利。加入反抗軍吧!我們一定會消滅這些神學士野蠻人,至死方休。」

講得好
Dostum已經走左去烏玆別克,而家又翻黎仲話有過萬人班人係石頭爆出黎
講到咁多人咪又係得Massoud派係到反抗
12猛漢 潘杰西爾的雄獅之子
好型啲名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞